
Stem for framtida!
Valgkampen går mot slutten. Etter en intens sommer der lokale og sentrale politikere har kjempet om din og min stemme. Likevel kommer tanken snikende: spiller det noen rolle hvem jeg stemmer på?
Valgkampen går mot slutten. Etter en intens sommer der lokale og sentrale politikere har kjempet om din og min stemme. Likevel kommer tanken snikende: spiller det noen rolle hvem jeg stemmer på?
Samtale med Vigdis Vandvik, professor i biologi ved Universitetet i Bergen.
En samtale med Kim Holmén som er klimaforsker og fagansvarlig ved Norsk Polarinstitutt.
- Det er gledelig at regjeringen oppretter et beredskapslager for korn, uttaler forbundsleder i Naturviterne Morten Wedege. Et viktig tiltak for å øke matberedskapen i en krise.
Even Stensrud var godt oppi 20-årene da han skjønte at fugleinteressen kunne være noe mer enn en hobby, og begynte å studere biologi. I dag er han med å trekke Statens vegvesen inn på en grønnere og mer ansvarlig vei.
Hvordan kan vi sikre bærekraftig omstilling som er både effektiv og rettferdig? En samtale med Hege Hofstad, forsker ved NIBR og Oslo Met.
- Vi er nødt til å økonomisere mye mer med arealene våre. Dette betyr at det trengs bedre kunnskapsgrunnlag og forståelse for konsekvensen ved tap av natur, oppsummerer forbundsleder Morten Wedege etter Naturviterens arrangement på Arendalsuka. Se opptak fra paneldebatt med Mathilde Tybring-Gjedde (H), Tore O. Sandvik (Ap) og Einar Wilhelmsen (MDG).
I denne podkasten snakker vi med Carlo Aall, som er klimaforsker ved Vestlandsforsking. Han mener at både klimaforskere, politikere og media må erkjenne at det kan bli for enkelt å legge skylden på klimaendringer alene hver gang det oppstår en naturkatastrofe.
De fleste er enige i at vi må ha en grønn omstilling og vi vet at skal samfunnet lykkes med dette må det skje i raskere tempo enn i dag. Dette innebærer at holdninger og valg må gjennomsyres av grønn vilje og kompetanse hos beslutningstakere, både i politikk og næringsliv. Så hvordan får vi til det?
–Man er litt redd i starten, og det er helt greit, sier Bilal. Han husker den spente følelsen som dukket opp kom da studiehøsten nærmet seg. Med et hav av informasjon og nye ansikter kan det føles overveldende å begynne som student. Men ifølge Bilal, et engasjert medlem av Naturviterne Student ved NMBU, er det forbifarende, og sier til at de aller fleste nye studenter kjenner på dette: –Vi er alle i samme båt, understreker han.
I en verden der dyr og mennesker er nært knyttet sammen, er det enkelte sjeler som evner å se verden gjennom dyrenes øyne. Erica, medlem av Naturviterne siden studietiden, er en av disse unike individene. Med et lidenskapelig engasjement for dyrevelferd, leder hun i dag DyrePrat-prosjektet, og er en fremtredende figur innen fagfeltet etologi
Nydyrking av myr blir forbudt, igjen. Bygging på myr og salg av torv er lov. Stortinget må snart klare å samle seg om en helthetlig håndtering av myra.
Naturviternes legat har opplevd en formidabel økning i antall søknader om stipend dette året. Med en tredobling av antall søknader sammenlignet med 2023, har legatet valgt å tildele stipend til 191 søkere for å imøtekomme det stadig økende behovet for støtte blant medlemmene.
Visste du at det finnes en «hemmelig ingrediens» for å lykkes i arbeidslivet som de fleste studenter ikke tenker på? Fagforeninger kan sikre dine rettigheter, gi deg støtte og muligheten til å oppleve spennende aktiviteter. Enten du drømmer om å bli biolog, naturforvalter, bioteknolog eller matviter, kan medlemskap i Naturviterne gi deg et fortrinn i overgangen fra studier til arbeidslivet.
Naturviterne vil sammen med ni andre foreninger i Akademikerne bytte fra Danske Bank til Handelsbanken som leverandør av banktjenester til medlemmer fra nyttår.