Nytt og nyttig for tillitsvalgte
Her finner du saker som omhandler aktualiteter som er relevant for deg som er tillitsvalgt i Naturviterne
Her finner du saker som omhandler aktualiteter som er relevant for deg som er tillitsvalgt i Naturviterne
Hver virksomhet og lokallag er unike, og det viktigste er at dere som Naturviterne-gruppe finner de kommunikasjonsformene som fungerer best for dere. Her deler vi seks konkrete tips til effektivt kommunikasjonsarbeid, basert på erfaringer fra våre lokallag.
I rollen som tillitsvalgt for Naturviterne får du først og fremst mulighet til å påvirke din egen arbeidsplass. Her er det viktigste grunnene til hvorfor du bør bli tillitsvalgt.
Å bli medlem i en fagforening som Naturviterne er en personlig beslutning, og det er flere grunner til hvorfor det kan være den beste beslutningen for deg.
I høst ble Alf Støle tildelt æresmedlemskap i Naturviterne. Møt mannen flere mener har knekt lokallagskoden for tillitsvalgte.
Ditt svar teller! Årets lønnsundersøkelse er sendt ut til våre yrkesaktive medlemmer. Dette er din sjanse til å påvirke lønns- og arbeidsvilkårene for deg selv. Les videre for å finne ut hvordan du kan bidra og hva som står på spill.
Guro Gjelsvik, tillitsvalgt i Fiskeridirektoratet, vil ha flere naturvitere inn i fiskeri- og havbruksnæringen for å fortsette å utvikle den i en bærekraftig retning.
— Jeg har meninger og liker å være involvert i det som skjer, sier Morten Aasheim, tillitsvalgt i Statskog. En viktig drivkraft som tillitsvalgt er muligheten til å kunne gjøre en forskjell.
— Vi er på jobben åtte timer per dag. Å gjøre mitt til at arbeidsmiljøet blir så godt som mulig er noe av det viktigste jeg kan gjøre som tillitsvalgt, sier Signe Bergum. Hun er én av over 400 tillitsvalgte som gjør en viktig jobb for medlemmene.
Spriket er stort; fra de som har et så brennende engasjement at de leser hovedavtalen på senga, til de som nærmest ble tvunget inn i rollen. Tre tillitsvalgte i Naturviterne forteller om sine erfaringer.
Fafo- og forskningssjef Sissel Trygstad, beskriver den nordiske modellen for trepartssamarbeid som «konfliktsamarbeid». En trussel mot dette samarbeidet kan være et arbeidsliv der færre er organiserte og har tariffavtale.