Slik lager du en god CV

Slik lager du en god CV

Bruk CVen din til å gi et godt førsteinntrykk av deg og din kompetanse når du skal søke jobb. Hensikten med en CV er at den skal gi en enkel oversikt over din kompetanse og hva du har gjort så langt i livet. Her er våre 10 tips til hvordan du kan lage en god CV.

Lenker

Dokumenter

Det er viktig å huske på forskjellen mellom en CV og søknad:

  • CV er fortid – alt du har gjort frem til nå.
  • En søknad skal være fremtidsrettet – si noe om hva du kan gjøre for arbeidsgiver

10 tips til å lage en god CV

  1. Bruk navnet ditt som overskrift.
    Mange skriver CV som overskrift. Det er overflødig og selvsagt. Bruk heller navnet ditt som overskrift for å tydeliggjøre at dette er din CV.
     
  2. Skreddersy CVen for hver stilling du søker på.
    Det er mange måter å beskrive kompetansen du har fra utdanning og erfaring. Analyser utlysningsteksten for å se hvilke ferdigheter arbeidsgiver er ute etter. Bruk de samme nøkkelordene i CVen din der de hører hjemme. Hvis arbeidsgiver spør etter gode muntlige og skriftlige kommunikasjonsferdigheter, fremhev kompetansen din på dette området. F eks. «Utviklet gode muntlige kommunikasjonsferdigheter fordi jeg holdt ukentlige presentasjoner for kollegaene mine» eller «utviklet gode skriftlige kommunikasjonsferdigheter gjennom rapportskriving».
     
  3. Få frem det viktigste først.
    Du kan vurdere å legge til «nøkkelkvalifikasjoner» øverst i CVen din der du oppsummerer 3-5 punkter som er ekstra relevant for stillingen. Sørg for at det er objektiv fakta, gjerne noe håndfast og konkret som «X år erfaring med feltarbeid». Som nyutdannet er utdanningen ditt sterkeste kort. Derfor vil vi anbefale å ha utdanning øverst på CVen din. Når du har jobbet en stund i arbeidslivet, vil erfaringen din etter hvert bli viktigere enn utdannelsen din og da kan erfaring komme først i CV.
     
  4. Vær nøyaktig med opplysningene.
    Bruk både måned og år når du beskriver erfaringen din. Dersom det er en erfaring/utdanning du fortsatt står i fortsatt, kan du bruke d.d. som står for dags dato. Eksempelvis «08.2021-d.d.»
     
  5. Relevant erfaring og annen erfaring.
    Siden den viktigste informasjonen skal være først, kan det være lurt å dele opp overskriftene i «relevant erfaring» og «annen erfaring». På den måten hjelper du arbeidsgiver med å se hva som er mest relevant. Bruk derfor mer plass på å beskrive din erfaring som er mest relevant og mindre plass på det som ikke er så relevant. Legg merke til at vi ikke kaller overskriften for «arbeidserfaring». Grunnen til det er at for noen, spesielt nyutdannede, vil det man har gjort gjennom frivillig engasjement være mer relevant enn det man har fått betalt for. Ved å bruke overskriftene relevant erfaring» og «annen erfaring» kan du blande det du har fått betalt for og det du har gjort frivillig.
     
  6. Bruk aktive verb.
    Få frem hva du har gjort og hva som var ditt bidrag når du beskriver erfaringene dine. Start hver setning med handlingsverb som viser hva du har gjort eller oppnådd. For eksempel: utviklet…, organiserte…, planla…, etablerte…, initierte…, ledet…, presenterte…, arrangerte… osv .
     
  7. Bilde?
    Du velger selv om du ønsker å ha bilde på CVen. Dersom du velger å ha med bilde på CV, sørg for at bildet er oppdatert slik at det viser hvem du er i dag. La ansiktet ditt være i fokus der du smiler og ha en nøytral bakgrunn. Bruk klær på bildet som du ville brukt på arbeidsplassen.
     
  8. Ha referansene klare.
    Vi anbefaler at du har 2-4 referanser, der minst en av de er en overordnet eksempelvis leder eller veileder på masteroppgaven. Du velger selv om du vil skrive dem opp på CVen din eller ikke. Arbeidsgiver kommer ikke til å ta kontakt med referansene før du har vært på intervju, så du får mulighet til å informere referansene dine når du har snakket med en arbeidsgiver. Det kan være lurt å velge referanser som du har jobbet tett sammen med og som kan si noe om hvem du er som person. Det kan også være lurt å gi informasjon om stillingen til referansene når du har vært på intervju og hjelpe dem med å trekke frem det som er relevant for stillingen du søker på.
     
  9. Hull i CV?
    Dersom du har hull i CV, er det lurt å være forberedt på hvordan du forteller om det. Av og til kan det vært lurt å skrive hva du har gjort i perioden du ikke var i utdanning eller arbeid, andre ganger kan det være lurt å vente med å snakke om det til et evt. intervju. Gjelder det en lengre reise kan du skrive det i CVen din og si hvordan det ga deg gode språkkunnskaper og kulturforståelse. Dersom det gjelder sykdom, trenger du ikke å skrive det i CVen din og heller være forberedt på hvordan du kan snakke om det når du kommer til intervju.
     
  10. Få hjelp med din CV.
    Som medlem i Naturviterne, kan du sende inn CVen din for tilbakemelding og innspill før du sender den videre til arbeidsgiver. Få en du kjenner til å lese over korrektur slik at du ikke har skrivefeil i CVen din.

Send inn CV og søknad

Kontaktperson

Christian Skjelde
Christian Skjelde Karriere- og arbeidslivsrådgiver
970 94 981
Se e-post

Dokumenter

Dokumenter

Fant du det du lette etter?