Skogfag
Ønsker du å være med å forme en bærekraftig fremtid? Ansvarlig skogforvaltning er en avgjørende faktor for å nå målet om et klimanøytralt samfunn. Det er stor etterspørsel etter personer med kompetanse innen skogfag, og jobbmulighetene er mange.
Med en utdanning innen skogfag lærer du hvordan vi kan forvalter og høste naturen på en bærekraftig måte. Skogen er både en viktig fornybar ressurs og viktig for klima. Det er stor etterspørsel innen kompetanse innen skogfag og jobbmulighetene er mange.
Hvilke yrkesmuligheter finnens innen skogfag?
Skognæringen byr på en rekke ulike karrieremuligheter innen forskning, rådgivning og forvaltning. Du kan også jobbe i tilknytning til treforedling eller skogsdrift. Mange av yrkesvalgene kombinere både praktiske og teoretiske fag, noe som gir muligheter for en variert arbeidshverdag.
Ulike jobber innen skognæringen:
Skogforsker: Skogforskere er viktig for å finne svar på hvordan vi kan forvalte skogressursene våre på en mest mulig bærekraftig måte. Slik som for eksempel utviklingen av nye metoder for å måle skogvekst eller miljøvennlige løsninger for å beskytte treverk mot råte og brann. Mye av skogforskningen foregår ved NIBIO og NMBU.
Fagrådgiver: Du kan for eksempel jobbe som faglig rådgiver i en kommune, en skogeierforening, treindustrien, hos statsforvalteren, eller i miljø- eller landbruksdirektoratet, samt i et departement. I en slik rolle kan du blant annet utføre kontroller av hogst og planting og fordele økonomiske tilskudd.
Skogbruksplanlegger: I dag brukes digitale verktøy til å registrere alle skogdata, noe som krever interesse for datahåndtering. En ideell skogbruksplanlegger er god til å kommunisere, har interesse for data og trives med å jobbe utendørs. Det er ingen formelle krav for å være skogbruksplanlegger, men de fleste har høyere utdanning innen skogfag.
Utmarksforvalter: Sikrer forvaltning av større eiendommer som ikke bare består av skog, men også uproduktiv skog, fjellområder eller kystlandskap. Jobben innebærer mye feltarbeid med oppsyn og kontroll av jakt, fiske og andre naturressurser, samt organisering av utmarksaktiviteter som jakt- og fiskearrangementer.
Skogforvalter: Fokuserer spesifikt på skogsdrift og ressursforvaltning på en eiendom. Arbeidet innebærer planlegging av skogsdrift som hogst, skogplanting og vedlikehold av skogsbilveier, samt økonomisk og strategisk utvikling av skogsressursene. En skogforvalter har ofte også ansvar for kommunikasjon med myndigheter og administrasjon av bygninger på eiendommen.
Slik kan du utdanne deg innen skogfag
Du kan ta både Bachelor- og mastergrad i skogfag ved NMBU. Bachelorprogrammet (180 studiepoeng) gir deg en solid innføring i skog, skogforvaltning og skogindustri. Du vil lære om skogens biologi og økologi, metoder for skogbehandling og skogteknikk, samt trevirkets egenskaper, anvendelser og muligheter innen produktutvikling og økonomi.
Masterprogrammet i skogfag ved NMBU er toårig, og inkluderer både obligatoriske emner, et utvalg begrensede valgemner, samt frie valgemner.
Masterprogrammet har som fokus å utforske de komplekse sammenhengene mellom skogvitenskap, skogforvaltning og skogpolitikk. Målet er å gi deg ferdighetene til å planlegge og lede virksomheter relatert til skog og skogressurser, samtidig som du finner en bærekraftig balanse mellom økonomiske, miljømessige og sosiale hensyn.
Studieløpet til skogfag er tett knyttet til arbeidslivet i skognæringen gjennom praktisk erfaring, samarbeid med næringslivet og muligheter for relevante praksisplasser.
Hvor kan jeg jobbe?
Arbeidsgiverne hvor vi har særlig mange medlemmer er de store selskapene i skognæringen, som Viken Skog, Allskog, Glommen Mjøsen Skog og AT Skog. Statskog er også en relevant arbeidsgiver over store deler av landet. Innen forskning er Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) særlig relevant.
Det er likevel i statlig sektor flest er ansatt. I tillegg til nevnte Statskog og NIBIO, er det behov for skogfaglig kompetanse både i Miljødirektoratet, Landbruksdirektoratet, Statens vegvesen, Statnett, hos statsforvalterne og i kommuner og fylkeskommuner.
Rådgivning for skogfag
Karriererådgivning for deg som studere eller jobber med skog
Som medlem i Naturviterne kan du få hjelpe med jobbsøking. Vi hjelper deg som er nyutdannet og på vei inn i arbeidslivet eller deg som ser etter nye muligheter og ny jobb. Bestille time for karriereveiledning i dag (krever medlemskap).
Hva bør du tjene?
Som medlem i Naturviterne får du tilgang på Naturviternes årlige lønnsstatistikk. Vi hjelper deg også med råd ved ansettelse og anbefalinger knyttet til lønn ved ansettelse.
Medlemskapet for deg som studerer eller jobber med skog
Naturviterne er din forsikring i arbeidslivet. Vi jobber for medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår, faglige interesser og økonomiske fordeler. Tar du utdanning, er ferdigutdannet, eller på utkikk etter ny jobb i skognæringen? Bli medlem i dag!