Naturviterne Lønnsstatistikk 2023

Naturviternes lønnsstatistikk 2023

Våre medlemmer fikk en gjennomsnittlig lønnsøkning på 50 000 kroner i 2023. Det er en lønnsøkning på nesten 7%, og mer enn landsgjennomsnittet. Tallet er basert på medlemmer som besvarte lønnsundersøkelsen i 2022 – og på nytt i 2023.

Last ned hele lønnsstatistikken på Min Side (krever innlogging)

–Å sammenligne personer som besvarer lønnsundersøkelsen fra år til år gir et mer pålitelig tall for hva som er den faktiske lønnsutviklingen blant våre medlemmer, sier Petter Johannessen. Han er forhandlingsrådgiver i Naturviterne, og ansvarlig for innhenting av data til lønnsstatistikken. 

Responsraten på årets lønnsstatistikk var 59 %, noe som er en økning fra tidligere år. Blant alle medlemmene som deltok i lønnsundersøkelsen, var gjennomsnittlig lønnsøkning litt under 6 %, noe som fortsatt er over det nasjonale gjennomsnittet. 

–Naturviterne sine medlemmer gjorde det jevnt over bra i fjor, sier Johannessen, og opplyser at den gjennomsnittlige årsinntekten for medlemmene i Naturviterne nå ligger på 734 500 kroner. 

Lønner seg å bytte jobb

Lønnsstatistikken fra Naturviterne viser at medlemmer som byttet jobb mellom 2022-2023 fikk en lønnsøkning på 50 000-100 000 kr. Det er mer enn medlemmer som ikke byttet jobb i samme periode. 

–Lønnsstatistikken gir ofte en god pekepinn på hva du bør ligge på. Enten om du skal bytte jobb, eller du vil opp i lønn der du allerede er, sier Christian Skjelde, karriererådgiver i Naturviterne.

Han og de andre rådgiverne i Naturviterne har registrert en økning i antall henvendelser fra medlemmer som ønsker hjelp til hvordan de skal vinne frem i lønnssamtaler og lønnsforhandlinger med sjefen.

Høy prisvekst, høye renter og svak norsk krone gjør at enda flere er opptatt av å ha en sunn økonomi og riktig lønn, mener han. Mange tar også kontakt for å få hjelp til å forhandle om ny grunnlønn når de skal begynne i en ny jobb.

–Jeg og de andre rådgiverne hjelper medlemmene med å bevisstgjøre de på deres markedsverdi, og hvordan de kan fremsnakke seg selv i forhandlingssituasjoner, sier Skjelde. 

Lurer du på om lønnen din er som den skal være? Sjekk lønnsstatistikken til Naturviterne og sammenlign din lønn med andre i samme type jobb: Last ned hele lønnsstatistikken på Min Side (krever innlogging)

Er du ikke medlem i Naturviterne? Meld deg inn her og få tilgang til Lønnsstatistikken.

Naturviterne er fagforeningen for deg med hjerte for bærekraft. 

Laster kommentarfelt ..

Kontaktperson

Petter Johannessen
Petter Johannessen Rådgiver
906 28 566
Se e-post

Samarbeidspartnere