Lær smarte tips om pensjon av assisterende generalsekretær Ole Jakob Knudsen og rådgiver Petter Johannessen i Naturviterne

Pensjon med Naturviternes eksperter

Ta kontroll over din økonomiske fremtid, og delta på et av våre pensjonsarrangementer i 2024 med Ole Jakob Knudsen og Petter Johannessen. Her får du essensen av innholdet.

Pensjon er et tema som ofte virker fjernt for mange, spesielt for de som akkurat har fullført studiene og er i begynnelsen av sin karriere. Imidlertid er det nettopp i denne fasen av livet at man kan legge en solid grunnmur for fremtidig økonomisk trygghet.

For å hjelpe våre medlemmer med å forstå viktigheten av pensjon, vil Naturviterne arrangere medlemsarrangementer om dette emnet på ulike steder i 2024.

Vi har hentet inn våre to kursledere og pensjonseksperter, assisterende generalsekretær Ole Jakob Knudsen og rådgiver Petter Johannessen, for å gi deg verdifull innsikt i pensjonsverdenen. Her er deres tips og råd:

Pensjon er utsatt lønn

Før vi dykker dypere inn i pensjonsuniverset, la oss minne oss selv på at pensjon faktisk er utsatt lønn. Det er pengene du sparer nå for å sikre din økonomiske trygghet i fremtiden. Å forstå dette grunnleggende prinsippet er nøkkelen til å sette pris på hvorfor det er viktig å ta ansvar for din egen pensjonssituasjon.

Pensjonssytemet

Pensjonssystemet i Norge er i hovedsak delt inn i fire deler: folketrygden, tjenestepensjonen, AFP og private pensjonssparingsordninger. Folketrygden er grunnpensjonen som alle nordmenn har rett til, mens tjenestepensjonen og AFP er noe arbeidsgiver sparer for deg. Private pensjonssparingsordninger er noe du selv kan velge å investere i for å øke din pensjonssparing.

For å dra nytte av pensjonsordningen fullt ut, er det viktig å ha en grundig oversikt over din egen situasjon.

Hva du bør tenke på i ulike faser av livet

Det er viktig å ta hensyn til din alder og situasjon når du vurderer din pensjonssparing.

 1. Få oversikt over pensjonsordningen: Start med å skaffe deg oversikt over hvilken pensjonsordning du har. Er du i en situasjon hvor arbeidsgiveren bare sparer 2% for deg? Da kan det være lurt å vurdere egen sparing, spesielt hvis du ønsker å gå av tidlig. Et skifte til en arbeidsgiver med bedre pensjonsordning kan også vurderes.
   
 2. Offentlig sektor har gode ordninger: For de som jobber i offentlig sektor, er man i stor grad ivaretatt gjennom den offentlige pensjonsordningen. Men forvent ikke en overflod av pensjonsmidler, og vurder egen pensjonssparing.
   
 3. Betal ned gjeld: Nedbetaling av gjeld og en reduksjon av boliglån, skaper et godt utgangspunkt for pensjonisttilværelsen.
   
 4. Vurder Individuell Pensjonssparerordning (IPS): Selv om IPS har skatteinsentiver, bør unge vurdere alternativer. Pengene er bundet til du er 62 år og skal fordeles til du er 80.
   
 5. Gjør bruk av pensjonskalkulatorer: Når du er godt etablert i karrieren, i 40-årene, kan det være nyttig å sjekke pensjonskalkulatorer for å forstå hvordan du ligger an i pensjonssparingen.
  1. Norsk Pensjon: Sjekk din pensjon
  2. NAV: Forenkla pensjonskalkulator
    
 6. Husk lønnens betydning: Pensjon utgjør en del av din samlede lønn. Ved å forhandle om høyere lønn vil du også øke pensjonsinnskuddene.
   
 7. Begynn med arbeidsgiver: Hvis du er usikker på hvor du skal starte, spør arbeidsgiver om hvilken pensjonsordning du har.

Så, mens pensjon kanskje virker som et avsidesliggende konsept for mange, er det viktig å forstå at tidlige valg kan ha betydelige effekter på fremtidig økonomisk sikkerhet. Ta kontroll over din økonomiske fremtid ved å være proaktiv i dag.

Vi oppfordrer deg til å delta på et av våre pensjonsarrangementer i 2024 for å få ytterligere innsikt og hjelp til å planlegge din pensjonsreise:

Pensjon: Hva må du vite

Program

 • Folketrygden
 • AFP
 • Ny offentlig tjenestepensjon
 • Privat innskuddspensjon
 • Planlegging av pensjonstilværelsen

Full oversikt over alle kursene finner du her

Laster kommentarfelt ..

Samarbeidspartnere