Broen til framtiden 2016

Naturviternes engasjement for 100 000 klimajobber

Nå kan du se det nye TV-programmet Broen til framtiden, og Naturviterne inviterer til sin egen parallellsesjon på konferansen i 9. mars.

konferansen Broen til framtiden, som arrangeres av en allianse av forskere, fagbevegelse, miljøbevegelse og trosbevegelse, er klimaløsninger nedenfra et viktig tema. I løpet av fire år har konferansens deltakerne fått kjennskap klimaløsninger fra bydelen Landås i Bergen, fagforeningene i Tyssedal, Kværner i Verdal, Bragernes menighet i Drammen og Kystfiskeropprøret i Mehamn og Hammerfest. 

Nå har Broen til framtiden blitt TV-serie, og på lørdag kan du se andre episode, hvor det skal drøftes om det virkelig er mulig å få folkelig, demokratisk kontroll over noe så uregjerlig som klimakrisen.

Gikk du glipp av første episode? Se den nå på NRK nett-TV.

– Markedet trenger starthjelp

Naturviternes forbundsleder, Dagfinn S. Hatløy, mener det folkelige engasjementet og politikk er nødvendig.

– Vi kan ikke overlate det grønne skiftet til markedet alene. Vi trenger forventninger og krav fra folket og en god dose politikk. Da vil markedet se næringsmulighetene i et grønt skifte, sier Hatløy.

Naturviternes forbundsleder, Dagfinn S. Hatløy, mener klimasaken trenger en god dose politikk og tilrettelegging.

Forbundslederen mener Broen til framtiden er en naturlig allianse for Naturviterne å være med i, som fagforening med spesielt god kunnskap i fagfeltet i kraft av mange medlemmer som jobber med klimaendringer og klimaløsninger i både privat og offentlig sektor. 

– Slagordet vårt er jo "med hjerte for bærekraft", og da er det klart at vi skal være med på å løse en av vår tids største utfordringer, sier han.

Fire episoder på NRK 2

Første episode av Broen til framtiden – klimajobber gikk på lufta lørdag 10. februar og er tilgjengelig på NRK nett-TV. Den handler om hvordan Broen til framtiden kan påvirke til et kontrollert grønt skifte som alternativ til arbeidsledighet. 

– På Broen til framtidene er det mange akademikere til stede, og en rekke partiledere har stilt opp. Men først og fremst har Broen til framtiden vært stedet der folk fra fagbevegelse, miljøbevegelse og trossamfunn har kommet sammen fra hele landet for å være en del av klimaløsningen, forteller Andreas Ytterstad i første episode av Broen til framtiden på NRK 2.

Ytterstad er forfatter av  boka «100 000 klimajobber og grønne arbeidsplasser nå!» som ble gitt ut i 2013 og ga opphav til konferansen.

Naturviterne med egen parallellsesjon – «Naturens rolle»

Årets Broen til framtiden-konferanse går av stabelen 9. mars, og er gratis. En del av konferansen utgjøres av fire parallellsesjoner, der Naturviterne har skreddersydd en parallellsesjon for naturvitere og andre kunnskapstørste deltakere.

Anne Sverdrup-Thygeson (NMBU), Christian Steel (Sabima) og Guri Bugge (Biogass Oslofjord).

  • Vi får et foredrag fra Anne Sverdrup-Thygeson, kjent fra blant annet bloggen insektøkologene på NMBUs nettsider og forskning.no, Ekko og Abels Tårn på NRK P2 og som professor på NMBU. Her vil du lære mer om mangfoldet av insekter i skog og eng. Sverdrup-Thygeson benytter anledningen til å sniklansere sin nye populærvitenskapelige bok, Insektenes planet. Du får mulighet til å kjøpe en signert bok på konferansen. 
  • Christian Steel, generalsekretær i Sabima, er kjent blant biologer som svært engasjert og kunnskapsrik særlig innenfor økosystemet myr. Myra kommer i mange varianter, og fungerer som rasteplass for fugler, levested for mange arter av planter og dyr, vannrenser, karbonlager og flomdemper. Hvis du ikke synes myr er spennende fra før, kommer du til å synes det etter dette foredraget. Du kan lese mer om myr på Sabima.no
  • Til slutt går vi hands-on på klimajobber. Kun ved hjelp av nye klimavennlige arbeidsplasser som alternativ til petroleum kan det være mulig med en rettferdig omstilling. Guri Bugge er prosjekteier for Biogass Oslofjord i Østfold fylkeskommune, og er svært engasjert i klimajobber. Hun vil fortelle mer om hvordan avfallet vårt kan gi opphav til klimajobber og hvordan søppel i fortiden blir til ressurser i framtiden.  

Smakebiter fra Broen til framtiden episode 2

Smakebiter fra Broen til framtiden episode 1

Laster kommentarfelt ..

Samarbeidspartnere