Nå plukker vi plast – og vi vil ha deg med!

Camilla Werner, styremedlem i Naturviterstudentene, skriver om hvorfor Naturviternes studenter tar opp kampen mot plast og hvordan du kan bidra.

Lørdag 5. mai er den offisielle strandryddedagen, som er en del av strandryddeuken. Denne varer fra 30. april til 6. mai, og er i regi av Hold Norge Rent. Frivillige over hele landet samles for å plukke søppel på strender. I denne anledning har vi i Naturviterstudentene på Ås gått sammen med Ås Grønne studenter, Spire og Changemaker for å plukke søppel rundt Årungen, et vann et par kilometer fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Temaet plast er i vinden (eller i havet) som aldri før, og konsekvensene av plast som har endt opp i havet og langs strender har blitt nevnt i nyhetsbildet flere ganger. Problemet med plast er at det tar lang tid å bryte ned, og at det brytes ned til små plastbiter, kalt mikroplast. Mikroplast omfatter syntetiske polymerpartikler som er mindre enn 5 mm. Mikroplast stammer enten fra små mikroplastpartikler som tilsettes i ulike produkter, som tannkrem og sminke, for å gi dem spesifikke egenskaper eller fra større gjenstander som brytes ned over lang tid i naturen. Det meste av mikroplasten havner i havet ettersom renseanlegg ikke er laget for å filtrere så små partikler.

Plasten som havner i havet spises dessverre av fugler og fisk som tror dette er mat. Fugler som spiser plast opplever en falsk metthet, og tror derfor at de har fått i seg mat. Siden denne «maten» kun er plast, gir den ingen næring til fuglene, slik at de dør av underernæring. Plast i magen kan også føre til fordøyelsesproblemer og forgiftning. Fugler er ikke de eneste som får i seg plast. Fisk spiser også plast, fordi de tror det er mat. I 2017 ble en gåsenebbhval funnet strandet på Sotra, utenfor Bergen. I magen ble det funnet over 30 plastposer og store mengder mikroplast.

Plast langs strendene og på havet utgjør en fare for dyr som lever i disse områdene. Engasjer deg, og bli med på strandryddedagen med frivillige nær deg, eller dann en gruppe selv og meld dere på her

Naturviterstudentene arrangerer strandrydding ved Årungen i Ås, Hundhammarfjæra i Trondheim og Hellneset i Bergen.

Laster kommentarfelt ..

Samarbeidspartnere