Naturviterne medlem på kanotur i Nord-Norge

Feriepenger 2025: dette bør du vite

Her får du en enkel oversikt over hva feriepenger er, hvordan de regnes ut, og hva som gjelder for deg. Enten du er ny i jobben, jobber deltid, eller om du nettopp har byttet jobb.

Hva er feriepenger?

Feriepengene er en erstatning for lønn når du tar ferie. Det betyr at du ikke får vanlig lønn, men feriepenger istedenfor.  

De fleste arbeidsgivere utbetaler feriepengene i juni. Det varierer noe fra virksomhet til virksomhet. 

Slik beregnes feriepengene

Feriepengene beregnes som en prosentandel av det du tjente i fjor, og regnes ut fra det du har fått i lønn, inkludert overtidsbetaling og enkelte bonuser.

Hvis du har fem ukers ferie, får du 12 prosent av fjorårets lønn i feriepenger. Har du fire uker og én dag ferie (etter ferieloven), er satsen 10,2 prosent. 

Dersom du er over 60 år, har du krav på en ekstra ferieuke. Da er satsene noe høyere: 12,5 eller 14,3 prosent, avhengig av ferieordningen. 

Sjekk hva du fikk i lønn i fjor, og regn ut om prosentsatsen stemmer med det du har fått i feriepenger. Er du usikker, sammenlign med tidligere lønnsslipper eller spør arbeidsgiver. 

Er du ny i jobben? 

Hvis du er ny i jobben og ikke har tjent opp feriepenger året før, har du likevel rett til ferie, men uten lønn. Det betyr at du enten må ta ulønnet ferie, eller inngå en egen avtale med arbeidsgiver det første året.  

Du kan også velge å ikke ta ut full ferie hvis feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet. Det er smart å snakke med arbeidsgiver i god tid og planlegge økonomien. 

Jobber du deltid? 

Du har samme rett til ferie og feriepenger som alle andre. Det du tjente året før danner grunnlaget, uansett stillingsprosent. Har du 60 prosent stilling, beregnes feriepengene av denne inntekten.  

Har du nylig byttet jobb? 

Når du slutter i en jobb, har du krav på å få utbetalt feriepengene du har tjent opp. Det skjer som regel sammen med siste lønning.

Får du ut feriepengene i opptjeningsåret, trekkes det skatt. Du kan be om å få feriepenger-utbetalingen utsatt til januar neste år, men da må arbeidsgiver være enig i det. 

Hva med selve ferien? 

Du har krav på minst fire uker og én dag ferie hvert år. Mange har tariffavtale eller individuell avtale om fem uker. Har du ikke opparbeidet deg feriepenger, kan du si nei til ferie, men ikke alltid. Hvis arbeidsgiver stenger helt ned i juli, må du likevel ta ferie, også uten lønn. 

Blir du syk i ferien, kan du ha rett til å utsette ferien. Du må dokumentere sykdommen med legeerklæring og gi beskjed til arbeidsgiver så raskt som mulig. 

Husk dette om feriepenger 

  • Feriepenger utbetales i stedet for lønn når du tar ferie. 

  • Satsen er vanligvis 12 prosent (eller 10,2 etter ferieloven). 

  • De beregnes fra lønna du fikk året før. 

  • Du har rett til ferie selv om du ikke har opptjent feriepenger, men da ofte uten lønn. 

  • Sjekk at beløpet stemmer med fjorårets inntekt og riktig prosentsats. 

Ønsker du at en rådgiver ser over feriepengene dine? Som medlem i Naturviterne kan du få hjelp til å vurdere feriepengene dine og få råd om hvordan du bør gå frem.

Vil du høre mer om feriepenger?

Sjekk ut denne episoden av Naturviterpodden. Du kan høre episoden her:

Laster kommentarfelt ..

Kontaktperson

Iuliana P. Pedersen
Iuliana P. Pedersen Advokat og juridisk fagsjef
984 74 690
Se e-post
Camilla Fosse
Camilla Fosse Rådgiver
936 62 595
Se e-post
Inger Olise Skarvøy
Inger Olise Skarvøy Advokat - Rådgiver
916 80 382
Se e-post
Iris-Adele Jess
Iris-Adele Jess Rådgiver
458 53 968
Se e-post

Samarbeidspartnere