Termometeret viser 15 grader, himmelen er skyfri, og kalenderen viser lørdag 5. mai. Det er den store strandryddedagen, den dagen i strandryddeuken med flest aksjoner. Vi skal møte en gjeng med studenter er i ferd med å rydde strandlinjen langs innsjøen Årungen i Ås – en opprydningsaksjon på initiativ fra Naturviterne, Spire og Changemaker.
Se video fra Strandryddedagen ved Årungen:
I år har engasjementet rundt strandrydding vært større enn noen gang før. Hele 90 000 frivillige har funnet frem arbeidshansker og søppelsekker, og deltar på nærmere 3000 ulike ryddeaksjoner langs norske strender, øyer, holmer, vassdrag og til og med på havbunnen. Bommullspinner, drikkeflasker, snusbokser, fiskegarn og landbruksplast skal vekk fra naturen.
Naturviternes Torbjørn Hundere instruerer studentene for å lage videosnutter av opprydningen med drone.
Ved Årungen er det livlig. Mange har syklet hit, og syklene ligger henslengt på plenen i nærheten av en bålpanne som står klar til pølsesteking. Prosentandelen vegetarpølser er betydelig. Studentene har startet med å rydde et område rundt Årungen Rostadion, og allerede før lunsj har søppelhaugen får en anselig størrelse.
Et par terner som sitter på en brygge blir nøye observert i et par kikkerter som går på rundgang. Vingespisser som passerer de ytre stjertfjærene, relativt langt og kraftig nebb med nedoverbøyd inntrykk … jo, til tross for sterkt motlys er det greit å konkludere med at dette er makrellterne.
Årungen er en grunn og næringsrik innsjø med areal på litt over en kvadratkilometer i Ås og Frogn kommuner. Her svømmer både gjedde, abbor, ål og mort. Ved den sørlige enden er det registrert rødlistede arter som nikkebrønsle, stor andmat og trefelt evjeblom.
Organisert for rettferdighet og mot forurensning
Innholdet i søppelhaugen overrasker to strandryddere som jobber frivillig i organisasjonen Spire.
– Jeg er overrasket over hvor mange bildekk vi har funnet. Tror det må være åtte-ni dekk bare på en liten strekning bortover her, og det er jo ikke sånn man bare mister, sier Pernille Nerlie.
Pernille og Thea-Elise fra Spire er overrasket over mengden søppel på et så lite område.
Spire er en miljø- og utviklingsorganisasjon som jobber for en rettferdig og bærekraftig verden, og fokuserer på miljø, matsikkerhet, internasjonal handel og bærekraftig byutvikling.
– Vi jobber for en bærekraftig framtid. Søppelet påvirker naturen, og på lang sikt både jordbruket, fisken i havet og oss mennesker, så dette er en viktig sak for Spire, sier Thea-Elise Ødegård.
Hvordan har disse bildekkene havnet her?, spør NMBU-studentene seg.
Changemaker er også en organisasjon hvor kampen mot forurensning står sentralt.
– Vi vet at plastforurensning ofte slår tilbake på de som har minst i andre land. Folk lever i slummer som flyter over av plast, og får ikke gjort så mye med det. Mange brenner plast for å lage mat, forklarer Kristin Tukun, som jobber frivillig i Changemaker.
Kristin jobber frivillig i Changemaker for en mer rettferdig verden.
– Vi har som overordnet mål å tilbakevirke skadene vi mennesker har forårsaket på mange felt, inkludert handel, kapital, flukt og krig. Changemaker er opptatt av hvordan vi i vårt samfunn påvirker de som har lite, sier Kristin.
15 tonn plast hvert minutt
I 2016 ble det produsert 335 millioner tonn plast i verden, og det er beregnet at det havner 15 tonn i havet hvert minutt. Man finner mikroplast i drikkevannet verden over, i sedimentene på sjøbunnen av norskehavet og i iskjerner i Aktis. Havforskningsinstututtets observasjoner tyder på at det ligger 200 kg avfall per kvadratkilometer utenfor norskekysten. Under én prosent av plastsøppelet på verdensbasis flyter på overflaten eller i vannsøylen.
Det er mye søppel på det ellers naturskjønne området.
I fjor ble det plukket 1374 tonn avfall i løpet av strandryddeuka. I år har det blitt registrert blant annet 14 000 drikkeflasker, 11 000 bomullspinner og 3000 snusbokser. Det gjelder å smi mens jernet er varmt, og før søppelet havner på havets dyp.