Magasin
Ida Kessel Nordgård, Norsk Polarinstitutt
Ida Kessel Nordgård (29) har to mastergrader fra et bredt geografisk spekter.

Min jobb: Ida Kessel Nordgård, Norsk polarinstitutt

Hun har to ulike mastergrader fra Oslo, Bergen, Longyearbyen og Ås. Nå jobber hun ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø.

Ida Kessel Nordgård (29) fullførte en usedvanlig faglig og geografisk mangfoldig utdanning fjor. Nå arbeider hun som rådgiver i Norsk Polarinstitutt med havforvaltning i stillingsbeskrivelsen. 

– Hvem er Ida Kessel Nordgård?
– Jeg har bodd og studert i Oslo, Bergen, Longyearbyen og Ås før jeg fikk jobb i Tromsø og flyttet opp hit. Jeg har en mastergrad i akvatisk økologi fra Universitetet i Bergen og Universitetssenteret på Svalbard, og en mastergrad i naturforvaltning fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. 

– Er du veldig glad i å skrive masteroppgaver, siden du har skrevet to?
Hehe, egentlig ikke spesielt. Jeg var jobbsøkende etter å ha fullført den første masterutdanningen. Etter to måneder orket jeg ikke mer, og søkte meg inn på NMBU for å bygge på min egen kompetanse. Men jeg liker å jobbe med sånne prosjekter, så det var ikke en stor nedtur å ende opp med å skrive enda en masteroppgave heller. 

Norsk Polarinstitutt driver med forskning, miljøovervåkning og kartlegging både av Arktis og Antarktis, og har en rådgivende rolle overfor norske myndigheter så vel som forvaltningsmyndighet for all norsk aktivitet i Antarktis.

– Hva går jobben din ut på?
– Jeg er involvert i en del forskjellige prosesser, men det meste handler om havforvaltning i Arktis og Antarktis. Barentshavet er spesielt hot om dagen, siden det skal komme en revidert forvaltningsplan i 2020 samtidig som vi jobber med en felles forvaltning av Barentshavet sammen med Russland. Jeg er også involvert i arbeid rundt norsk myndighetsutøvelse i Antarktis og forvaltning av Bouvetøya.

Kontoret til Norsk Polarinstitutt ligger i Framsenteret, sammen med blant andre Norsk institutt for naturforskning (NINA), Akvaplan-niva og Norsk institutt for vannforskning (NIVA), Kartverket, Kystverket, Norges geologiske undersøkelse og 15 andre institusjoner som driver med forskning, rådgivning, forvaltning og formidling innen naturvitenskap, samfunnsvitenskap og teknologi.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– I hverdagen går det mye i kontorarbeid eller møtevirksomhet i forbindelse med de oppgavene og prosjektene jeg er involvert i. Iblant hender det at jeg får dra på kurs eller workshops, og det hjelper til med å bryte opp arbeidshverdagen litt.

– Er det noe du ikke ville klart deg uten på jobben?
– Jeg ble avhengig av kaffe gjennom årene som student, så det ville vært vanskelig med en kaffefri jobbhverdag. Av rent praktiske ting hadde jeg ikke kommet langt uten en PC.

– Vi ser at du ble vervet av plasstillitsvalgte for Naturviterne på Norsk Polarinstitutt, og du kom fra en annen fagforening. Hva måtte han si for å overtale deg?
– Jeg er veldig opptatt av miljø og bærekraft, og derfor er Naturviternes verdier den beste fagforeningsmatchen for meg. Jeg har tenkt lenge på å bytte til Naturviterne, så det gikk til slutt mest på å få fingeren ut og bare gjøre det. 

– Om du får en million kroner til en god sak, hvilken sak velger du?
– Vanskelig! En million er jo dessverre ikke nok til å få hele verdens energibruk over på et fornybart spor, så jeg ville kanskje brukt dem på å jobbe videre med å bekjempe havplastproblematikken. Nå som det temaet er i vinden er det viktig å smi mens jernet er varmt og folk er engasjerte. 

Min jobb er en spalte der du får eksempler på naturviterjobber. Er du nyutdannet? Er du på utkikk etter (ny) jobb? Da bør du ta en titt på karrieresidene våre. Våre karriererådgivere hjelper deg gjerne gjennom hele jobbsøkerprosessen.

Naturviternes karrieresider »