Hilde Grannes (28) har det som kanskje er drømmejobben for mange. Hun jobber ute i naturen som naturveileder for Outdoorlife Norway. Hver dag tar hun med seg en liten skokk turister opp til Kjerag, Preikestolen eller andre turmål i området. Når hun beskriver arbeidsdagen sin skjønner vi at det er et lykketreff at vi traff henne på telefonen mens hun var på kontoret en fredag formiddag.
– Jeg har turer fire til seks ganger i uken, og det er for det meste dagsturer. Dette er ikke akkurat en åtte-til-fire-jobb, sier hun.
Hilde har utdannet seg innen natur, miljø og friluftsliv i Bø på det som i dag heter Universitetet i Sørøst-Norge (USN).
– Her lærte jeg å ikke bare bruke naturen som et middel for å nå et mål, men også å forholde meg til naturen og påvirke den på en positiv måte gjennom å bruke den, sier Hilde.
Vil bidra til naturglede
Hun ønsker å gi turistene noe mer enn bare et kryss i sjekklisten.
– Jeg forsøker å formidle den norske friluftskulturen. Opplevelsen bør kunne forandre folk litt, slik at de ønsker å dra på tur igjen og ønsker å ta vare på naturen, enten det måtte være i Norge eller andre steder i verden.
– Dette er en helt annen jobb enn de fleste er vant med. Hvordan ser egentlig en vanlig arbeidsdag ut?
– Jeg starter ofte tidlig om morgenen, kanskje med litt papirarbeid og å finne fram ekstra skalljakke og skallbukse til utlån. Vi krever at utstyret er i orden, for det er viktig at sikkerheten er ivaretatt og alt ligger til rette for å få en trivelig tur. Deretter plukker jeg opp gjestene på faste pick-up-steder. De fleste turene nå på sommeren går til Preikestolen og Kjerag, og om vinteren kan det for eksempel være trugetur til Kjerag med overnatting. Underveis på turen forteller jeg om naturen, hvordan landskapet er formet av isbreene og om norsk kultur. Ikke minst om troll. Det blir ofte mange spørsmål underveis. Huskyen min, Molli, er også med på jobb.
Outdoorlife Norways turer til Preikestolen utøves som en soloppgangstur, for å unngå de mest trafikkerte tidene. I tillegg har selskapet funnet sin egen vei opp til det populære turmålet. Hilde forteller at Preikestolen blir besøkt av 7 000 personer på en god dag, og 300 000 i året.
Året består ikke bare av finværsdager
– Er det noe du kan si for å trøste oss andre som må sitte og se på det fine været fra kontorvinduet?
– Det er jo de dagene hvor jeg skulle ønske jeg hadde en kontorjobb, jeg også. Da snakker vi regn og vind, surt og kaldt og skodde. Så lenge sikkerheten er ivaretatt blir turene gjennomført, og det vil si at vi gjennomfører i ganske så dårlig vær.
Det er jo de dagene hvor jeg skulle ønske jeg hadde en kontorjobb, jeg også.
– Du bruker kanskje ikke fritiden også på friluftsliv, eller?
– Jo, klart det! I går var jeg for eksempel først en tur på Preikestolen som guide. Etter jobb var jeg på kajakktur. På jobb har jeg ansvar for at grupper på inntil syv personer føler seg ivaretatt og er ansvarlig for deres sikkerhet. Det er noe helt annet å være på tur på fritiden.
– Trenger en fagforening
– Hvorfor har du valgt å være medlem i Naturviterne?
– Jeg synes det er bra at fagforeningen har fokus ikke bare på det naturbaserte reiselivet, men også på oss som jobber i bransjen. Dette er sesongbasert arbeid, og som nevnt ingen åtte-til-fire-jobb. Da er det greit å ha noen i ryggen som kan ivareta arbeidsforholdene og mine rettigheter når det trengs.
– Hvis du får en million kroner for å gi til en god sak, hvor går pengene?
– Oi! Det finnes så mange gode saker, men naturen står meg nærmest. Jeg tror jeg ville valgt skogvern.
Min jobb er en spalte som viser noen eksempler på naturviterjobber. Er du nyutdannet? Er du på utkikk etter (ny) jobb? Da bør du ta en titt på karrieresidene våre. Våre karriererådgivere hjelper deg gjerne gjennom hele jobbsøkerprosessen!