Morten Ingebrigtsen Wedege

Blogger om saker som opptar ham som forbundsleder i Naturviterne

Vi skriver fredag 24. juni 2022. Det var en nydelig og solrik dag, som viste fram Oslo på sitt aller beste. Det var liv og røre i Pride-parken i Spikersuppa med farger og musikk i fantastisk samspill. Samboeren min og jeg koste oss sammen med venner og da klokka slo midnatt og parken stengte var vi skjønt enige om at det var litt synd å avslutte nå. Som de fleste andre tenkte vi egentlig dra til London pub, men snusfornuften seiret og vi dro hjem i stedet. Vi skulle nemlig tidlig opp på Pride-frokost før paraden neste dag.

Slik ble det ikke.

Ikke lenge etter at vi kom hjem tikket de første meldingene inn. Skyting ved London pub. Natten ble lang og søvnløs. Det handlet om å forsikre seg om at kjente og kjære var trygge og i god behold. Ikke alle var det.

Nå vet vi hva som skjedde, og vi har etter hvert også fått en grundig rapport om myndighetenes respons. Og journalister har skrevet spaltekilometre om saken. Vi vet også at skytingen rammet bredere, enn bare det skeive miljøet, og at to mennesker tragisk ble frarøvet livet denne dagen. De var gjester på puben Per på hjørnet, som alltid har vært en arena der alle slags mennesker kunne møtes i trygge og inkluderende omgivelser.

Ofte innser vi ikke hva vi har før det er borte. Trygghet er en slik verdi. Når vi er trygge, tenker vi ikke over det. Det er først når tryggheten rives vekk at vi merker hvor viktig den er. Evig eies kun det tapte.

Nå er det mange LHBT+-personer som virkelig kjenner på utryggheten. Og det er her samfunnet må på banen og slå ring om de grunnleggende verdiene. Naturviterne som fagforening står for trygghet og inkludering. Vi kjemper hver dag for at våre medlemmer skal være trygge på arbeidsplasser over hele landet, og at de ikke skal oppleve diskriminering av noe slag.

Så er det helt i orden å ikke ønske å være en del av Pride. Det finnes ingen paradeplikt i Norge. På den annen side ser vi også at mange nå innser at verdier som toleranse, mangfold og frihet ikke er evige. De må hele tiden kjempes for. Derfor er Pride viktigere enn noen gang.

I fjor skrev jeg om at homofile og transpersoner i flere land får stadig vanskeligere kår i land som Russland og Ungarn. Siden den gang har transdebatten blitt ytterligere polarisert i USA, og Uganda har i år innført dødsstraff for homofili.

Vi er heldigvis ikke der i Norge. Men også vi trenger å jobbe med vår egen toleranse for det som er annerledes. Og det gjør vi best ved å synliggjøre annerledesheten. Fordommer sprekker som regel i lyset.

Jeg oppfordrer derfor alle som har lyst til å markere Pride denne måneden:

La oss sammen fargelegge regnbuen på nytt. Enten du vil danse, le og gråte om hverandre i paraden, flagge fra balkongen eller ha regnbuelogo på Facebook-profilen. Gjør det for trygghet og toleranse. Gjør det for friheten til å elske. Men først og fremst gjør det for oss alle sammen.

God Pride! 

Morten Wedege, forbundsleder, Naturviterne