Morten Ingebrigtsen Wedege

Blogger om saker som opptar ham som forbundsleder i Naturviterne

Det er igjen den tiden av året, hvor vi reflekterer over året som har gått. Medier bugner av rapporter om årets sportsbegivenheter, de mest søkte ordene på internett i 2023, og, kanskje det mest nyskapende, lister over politiske skandaler på Stortinget og i regjeringen. Det er mye å fordype seg i for de som liker å oppsummere.

Jeg må innrømme at slike artikler ikke akkurat får meg til å sitre av begeistring. Ikke misforstå meg; å forstå fortiden er viktig før vi planlegger fremtiden. Men det er kanskje de større sammenhengene som virkelig betyr noe, og ikke hendelser som tilfeldigvis inntreffer i løpet av et kalenderår.

Og når man kaster et blikk på disse større sammenhengene, er det dessverre mye elendighet å spore. Det er krig i Europa og Midtøsten, natur- og klimakrisen blir stadig mer alvorlig, og i tillegg opplever vi økonomisk usikkerhet og økende kostnader. I møte med slike enorme og tilsynelatende uoverkommelige utfordringer, kan noen og enhver føle seg motløse. Dette kan føre til spørsmål som for eksempel: Hvorfor bry oss om lønn og tariff når hele verden ser ut til å rase sammen rundt oss? Hvorfor skulle vi engasjere oss i helsevesenet i Nord-Norge når barn lider av sult og krig? Og hva er poenget med å støtte ytringsfrihet, uansett om det er akademisk eller annet, når antall mennesker i matkøene bare øker?

Det finnes ingen enkle svar på disse spørsmålene. Likevel er det viktig å ikke relativisere krisene. Å rangere ulike former for engasjement fører sjelden til noe positivt. Det er viktig å ta tak i nære og håndterbare problemer. Dette gir både en følelse av mestring og forhåpentligvis bidrar til å gjøre verden litt bedre. For å takle de store globale krisene, må vi også kunne håndtere de nærmere utfordringene. Det siste vi trenger er dårlig samvittighet for vårt engasjement.

Jeg ønsker å uttrykke min dype takknemlighet for engasjementet til våre tillitsvalgte i Naturviterne. I november avholdt vi vårt landsmøte, hvor det var grundige og meningsfulle diskusjoner om tariffpolitikk og samfunnspolitikk. Jeg blir alltid imponert over våre tillitsvalgte som balanserer samarbeid med arbeidsgivere, ivaretakelse av kolleger og medlemmer, og gjennomføring av lønnsforhandlinger, samtidig som de håndterer andre arbeidsoppgaver og ofte har familiære forpliktelser. Vårt hovedmål sentralt er å legge til rette for at alle lokale tillitsvalgte kan fortsette sin fantastiske innsats.

For mange av oss, uavhengig av om vi er tillitsvalgte eller ikke, er julen en velkommen pause fra en travel arbeidshverdag. Det gir oss muligheten til å koble av og tilbringe tid med våre nærmeste. For noen kan imidlertid høytiden også være en kilde til bekymring, enten det handler om økonomi, alkoholforbruk, ensomhet eller rett og slett det praktiske med å arrangere et juleselskap for hele familien. Alle har våre egne perspektiver på julen, og våre egne gleder og bekymringer. Kanskje blir ulikhetene våre aldri så tydelige som når vi prøver å gjøre ting sammen.

I slike øyeblikk er det viktig å vise raushet, å forstå hverandre og gi hverandre rom. Bruk tiden med menneskene som betyr noe for deg, i stedet for å bli overveldet av forventninger til deg selv eller andre. Denne årstiden gir oss som nevnt en mulighet til refleksjon. Kan vi ta med oss noen av verdiene vi setter pris på i juletiden inn i det kommende året? Besøke familie og venner litt oftere? Ikke mase like mye på tenåringen angående skjermbruk og rotete rom? Og den kaffekoppen du og venninnen har snakket om så lenge, kanskje kan den gjentas litt oftere?

Og med fare for å provosere de mest ihuga juletradisjonalistene: Jeg skal i hvert fall bruke mer energi på familie og venner i julen, enn på å få ribbesvoren sprø og juletreet perfekt.

Senk skuldrene og ta vare på hverandre.

Jeg ønsker dere alle en riktig god jul og et godt nytt år.

Morten Wedege, forbundsleder