Sunniva Østvik Hage

Sunniva jobber i Oslo Kommune og Bymiljøetaten. Her blogger hun om saker som opptar henne som styremedlem, fri plass, i hovedstyret

Jeg har alltid hatt en kjærlighet for det grønne, og var ikke gammel da jeg ble med morfar ut i hans lille kjøkkenhage for å høste grønnsaker. Morfar dyrket to ting: gulrøtter og sukkererter. Det var utrolig spennende for en liten jente å få være med å se til grønnsakene, høste de og å få spise de like etterpå. Dette er minner jeg stadig tenker på, når jeg selv står på min balkong og dyrker fram mine egne grønnsaker.

I dette innlegget håper jeg å inspirere deg som leser  til at du selv prøver deg som “grønnsaksbonde” denne sommeren, om enn i liten skala. Dette er nok også en glimrende sommer å gjøre nettopp det. Korona-pandemien medfører at vi trolig må feriere i eget land, og de fleste av oss vil nok fortsatt være mer hjemme enn vanlig i tiden fremover. 

Jeg er overbevist om at alle kan klare å dyrke grønnsaker og andre vekster. Man trenger ikke eie et småbruk for å gjøre det! Selv har jeg verken hage eller stor terrasse. Jeg bor i Groruddalen, og har en balkong på 8 kvm. Det er utrolig hva jeg får plass til på balkongen min! 

Å dyrke mat på liten plass

Noen gode grunner til å dyrke egne vekster:

  1. Det er bra for mennesket å skape noe. Det gir oss mening og glede. Det er også forsket på hva slags naturlige tiltrekning vi mennesker har til det som lever og det grønne. Forskning viser faktisk at det å være omgitt av grønne vekster, om det så kun er i form av noen grønne planter innendørs, kan gi bedre helse. Dette er kalt biofili. 
  2. Det er et større og større fokus på selvforsyningsgraden i Norge, og at vi er så avhengige av matimport for å dekke matbehovet vårt. Å starte egen småskala grønnsaksproduksjon er kanskje en dråpe i havet i nasjonal sammenheng, men du vil fort se at en tomatplante kan gi utrolig mange tomater, og at en plantekasse med f.eks. potet kan gi temmelig mange kilo potet. Selv jobber jeg i Oslo kommune, hvor fokuset på urbant landbruk har eksplodert. Oslo har faktisk laget en egen strategi for urbant landbruk for perioden 2019-2030 som heter “Spirende Oslo”. Dette er i tiden! 
  3. Å dyrke selv er en lærerik aktivitet for både barn og voksne. Det å få jord på hendene, forstå hvordan maten vi spiser blir laget og hva slags prosess som ligger bak, tror jeg er viktig å lære. I tillegg blir man kjempestolt når man spiser noe man selv har dyrket frem.
  4. Det er sosialt å dyrke grønnsaker! Dra med deg venner, familie eller andre på denne aktiviteten. Sammenlign hverandres vekster gjennom sommeren. Lag f.eks. en konkurranse om å dyrke frem den største squashen eller solsikken. Dere kan også lære av hverandre og gi hverandre råd! 

Mine tips til deg: 

  1. Om det er første gangen du skal dyrke selv, velg noen vekster som ikke er så vanskelige eller som vil kreve mye arbeid. Arter som er lette å dyrke frem er blant annet: sukkererter, kruspersille, gulrot, ruccola, tomat, potet, vårløk, squash.
  2. Gjør godt forarbeid før du går i gang! Finn ut hva grønnsakene du skal plante krever av plass, jord og lysforhold. 
  3. Noe av det viktigste for og lykkes med plantene dine, er at du ikke planter for tett og gir plantene for liten plass. En tomatplante er kanskje liten i begynnelsen, men etter noen måneder er en liten plante blitt stor! Når planten begynner å få litt størrelse, plant den i en krukke eller bøtte på minst 10 liter. Støtt opp planter med pinner og tråd ved behov.
  4. Husk å vanne regelmessig. Tørker plantene ut, er det game over. Gjødsle også regelmessig. Jeg blander flytende næring som jeg kjøper på hagesenteret ut med vann i vannkannen en gang i uken. Dette gir bedre vekst og større avling. 
  5. Det er lov å jukse litt! Kjøp f.eks. en liten tomat-, squash eller chiliplante på hagesenteret nå i mai! Du trenger ikke plante fra frø de første gangene du prøver. Det toget er dessverre uansett gått for i år,  da de fleste frø bør plantes i februar/mars. Det finnes unntak, slik som for potet, plukksalat, gressløk, ruccola, sukkererter. Disse kan fortsatt dyrkes fra frø, da de vokser raskt. 

Å dyrke mat på liten plass

Eksempel med potet: 

I år, som i fjor, har jeg valgt å dyrke poteter i min plantekasse som er 80 x 60 cm stor. I denne plantet jeg fem poteter den 1. mai. Jeg har kjøpt sertifiserte settepoteter fra forhandler. Du skal ikke bruke poteter du har kjøpt på matbutikk, da disse kan spre alvorlig sykdom til jorda og omgivelsene. Dette kan blant annet gi stor skade på livsgrunnlaget til  bøndene i ditt nærområde. Poteter kan dyrkes fra 1.mai og frem til St. Hans. Etter dette vil du ikke rekke å få store poteter, da de trenger en viss antall uker, og en viss temperatur, for å vokse godt. Det er viktig at du ikke planter potetene før faren for nattefrost er over. Det er også viktig at potetene settes i løs jord, da de ikke vil klare å trenge gjennom steinete eller tungt pakket jord. 

Settepoteter selges ofte i pakker på minimum 2 kilo. I år gikk jeg sammen med fire venninner, og vi har delt 2 kilo på oss fem. Det ble mer enn nok til hver, så jeg har til og med gitt bort noen av potetene mine til naboen. 

Jeg anbefaler å dyrke i en plantekasse, men du kan også bruke vaskebøtter, store krukker eller kjøpe egne potetbøtter fra hagesenteret. Det som er viktig å passe på, er at potetene ikke får så mye vann/regn der de står, at de blir stående i vann. Dette vil gjøre at potetene råtner. Jeg har min plantekasse under tak og syns det fungerer bra.

Jeg lot potetene ligge et par uker i vinduskarmen før jeg plantet dem ut. Dette for at de skulle danne groer på 1 cm. Groer er begynnelsen på røttene, og gjør at potetene vokser fortere når de kommer i jorda. Etter poteten er plantet, vil det ta en stund før små skudd dukker opp av jorda. Det er viktig å hyppe jorden etterhvert som skuddene vokser til (fra de er 10 cm store). Å hyppe vil si at man fyller på med jord rundt potetplantens stengel. Dette gjør man for å hindre at potetene blir grønne, samt at avlingen blir større. 

Det finnes ulike potetarter, alt etter hva man liker og ønsker. Jeg har i år, som i fjor, gått for tidligpotet, da jeg ønsker at potetene skal vokse fort og høste de på sensommeren. I fjor fikk jeg 12 kg potet fra mine 4 små settepoteter. I år håper jeg å få en enda større avling, da jeg har vært mer nøye på at jorda er løs. I fjor lærte jeg nemlig at poteter ikke vokser særlig dypt i jorda, derfor er også hypping viktig. 

Jeg håper vi blir flere potet- og grønnsaks”bønder” i sommer, og at du også får dilla på å dyrke noen av grønnsakene dine selv! Det er et viktig arbeid som både er sunt for kropp og sjel, ikke minst er det gøy! Lykke til :-)