Endringer i BSU-regelen

Endringer i BSU-regelen - bør man fortsette å spare i BSU nå?

Regjeringens forslag til neste års statsbudsjett inneholder en større endring av BSU-regelen. Hvordan påvirker det alle unge som sparer, og bør man fortsette å gjøre det nå? Her får du tipsene:

tekst: Danske Bank Stories

Endringer i BSU-regelen - bør man fortsette å spare i BSU nå?

Regjeringens forslag til neste års statsbudsjett inneholder en større endring av BSU-regelen. Hvordan påvirker det alle unge som sparer, og bør man fortsette å gjøre det nå?

De største forskjellene fra BSU-ordningen slik vi kjenner den i dag, vil bli følgende:

  • Du vil ikke lengre vil få skattefradrag på sparingen din om du allerede eier en bolig.
  • Skattefradraget vil imidlertid komme tilbake dersom du selger boligen, og ikke kjøper ny.
  • Årlig maksimalt sparebeløp vil økes fra 25.000kr til 27.500kr. Dermed vil det maksimale skattefradraget øke fra 5.000kr til 5.500kr i året. Maks sparing totalt er fortsatt 300.000kr

Merk: Dette er kun dersom regjeringens forslag til statsbudsjett blir vedtatt i mai 2021.

Fyll opp BSU i år, anbefaler forbrukerøkonom i Danske Bank.

Nå er det imidlertid mange unge som allerede eier bolig som er usikre hva de bør gjøre med sparingen sin. Disse nye BSU-reglene vil også gjelde dersom man har fått hjelp hjemmefra med å kjøpe bolig, så lenge den står i ditt navn.
Bør man fortsette å spare i BSU dersom man eier bolig, selv om man ikke får skattefradrag mer?

— Først av alt – fyll opp BSU-kontoen din i år, råder forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand, før hun poengterer at man uansett vil få skattefradrag for 2020 til neste år, ettersom det ikke vil bli vedtatt før tidligst mai 2021 uansett.

Cecilie Tvetenstrand Forbrukerøkonom Danske Bank — Hvis forslaget blir vedtatt bør du kanskje vurdere andre spareformer som for eksempel sparing i fond dersom det er lenge til pengene skal brukes, sier Tvetenstrand. 

Har du boliglån? Bruk BSU-pengene til å betale ned på lånet.

 

Hvis renten er bedre på BSU-konto enn renten man betaler på lånet kan man jo vurdere å beholde BSUen frem til man fyller 34 år, da får man en risikofri avkastning. Les mer om BSU og hvilke vilkår som gjelder her.

Dersom du har en lang tidshorisont, og er komfortabel med at pengene kan svinge i verdi gjennom spareperioden, kan det være lønnsomt å sette opp en spareavtale i fond.

Hva gjør man med de oppsparte pengene som står på BSU-kontoen når man allerede eier bolig? Her er det ett klart råd som gjelder, dersom man ikke har planer om å selge boligen sin uten å kjøpe ny.

— Bruk beløpet til å betale ned på boliglånet ditt. Hvis du tar ut pengene og bruker det på noe annet enn kjøp av bolig eller nedbetaling av lån, må du betale tilbake det du totalt har fått igjen på skatten, sier Tvetenstrand.

Har du imidlertid opprettet BSU-kontoen etter kjøp av bolig, må du vente med å bruke pengene før du eventuelt har byttet bolig. 

Laster kommentarfelt ..

Fant du det du lette etter?