Velkommen til Naturviterne

Planteguide

Velkommen som medlem i Naturviterne! Her finner du en enkel planteguide som viser hvordan du kan få frøpapiret du fikk da du ble medlem til å spire og bli basilikum.

Frøpapiret er håndlaget av resirkulert materiale og inneholder basilikumsfrø (Ocimum basilicum). Når du planter det i jord komposteres papiret under de rette forholdene og frøene begynner å spire. Basilikum kan plantes inne hele året og så lenge du er flink til å passe på vil du alltid ha urter for hånd. I vinterhalvåret er du avhengig av plantelys, men det er enkelt og rimelig å få tak i.

Steg 1: Forberedelser

Start med å fylle en potte med 2/3 pottejord. Trykk jorden forsiktig ned og tilsett mer om nødvendig. Du vil at jorden skal være fast, men ikke hardpakket.

Steg 2: Planting

Klipp deretter papiret opp i mindre biter og legg det i potten. Det gjør ingenting om papir overlapper. Dekk papiret med 0,5 cm jord og trykk jorden forsiktig ned. 

Steg 3: Vanning

Etter at du har plantet papiret i potten vanner du rikelig. Du vil at jorden skal være fuktig, men ikke svømme i vann. I løpet av de første 14 dagene må du holde papiret fuktig for å sørge for at det blir brutt ned slik at frøene blir frie og kan spire. Deretter skal jorden være jevnt fuktig uten å være for bløt.

Steg 4: Lys, plassering og temperatur

Basilikum vil helst stå lunt med jevn temperatur og vil ha mye lys, men ikke for mye. Om sommeren kan derfor østvendte vinduer passe bra og om vinteren trenger den plantelys. Det finnes rimelige LEDpærer som er laget for plantelys og som passer i vanlige lampesokler.

Steg 5: Bli selvforsynt med basilikum

Hvis du er flink til å passe på basilikumen er det relativt enkelt å bli selvforsynt med basilikum hele året og produsere rikelige mengder. Basilikum vil gjerne trimmes jevnlig og det stimulerer til nye skudd som du kan bruke til å stiklingsformere planten. Klipp av toppskudd på unge friske stilker, rett over et bladpar. Sørg for at det er igjen blad på stilken du klipper av for at den skal gi nye skudd. Disse setter du i et glass med vann med mye lys fram til de har laget røtter som er et par cm lange. Da er de klare for å plantes i jord.

Fant du det du lette etter?