Kommunikasjonstips for tillitsvalgte!
Publisert: 18.09.2024
Hver virksomhet og lokallag er unike, og det viktigste er at dere som Naturviterne-gruppe finner de kommunikasjonsformene som fungerer best for dere. Her deler vi seks konkrete tips til effektivt kommunikasjonsarbeid, basert på erfaringer fra våre lokallag.
God kommunikasjon og informasjonsflyt er fundamentet til partssamarbeidet, og er viktig fordi det:
- Forbedrer arbeidsmiljøet ved at de ansatte føler seg sett og hørt.
- Forebygger konflikter fordi det hindrer misforståelser og konflikter.
- Øker engasjement og lojalitet til både arbeidsgiver og fagforeninger fordi arbeidstaker kan ytre sine meninger gjennom konstruktive kanaler.
- Bedrer beslutningsprosesser fordi beslutningstakerne gis informasjon og perspektiver fra arbeidstakerne.
- Øker tillit fordi arbeidstakerne opplever at man jobber mot et felles mål.
Hvordan sørge for god kommunikasjon og informasjonsflyt
- Regelmessige møter: Som tillitsvalgt er det ofte organiserte regelmessige møter med arbeidsgiver. Det kan være lurt å legge medlemsmøter før og/eller etter disse møtene, særlig hvis det pågår større prosesser i virksomheten. Dette sikrer at medlemmene får ytret sine bekymringer og gitt tilbakemeldinger, samtidig som du får mer innsikt i hva som er viktig for medlemmene i samtaler med arbeidsgiver.
- Flere informasjonskanaler: Hver arbeidsplass benytter ulike kommunikasjonskanaler forskjellig. Ofte vil en kombinasjon av medlemsmøter (fysisk eller digitalt) og digitale kommunikasjonskanaler, som e-post eller teams-rom, være velegnet for både å informere og få tilbakemeldinger fra medlemmene.
- Tilgjengelighet: Det er forskjell på størrelsen på lokallagene, noen er små, andre er store og noen er spredt over hele landet. For at informasjonsflyten skal være effektiv, er det viktig at medlemmene vet hvem som er deres tillitsvalgt og hvordan du kan nås. Påse derfor at medlemmene vet at du er deres tillitsvalgt, og hvordan de kan kontakte deg.
- Faglige møter: Faglige medlemsmøter om lønnsoppgjøret, rettigheter på arbeidsplassen eller andre relevante tema, er en super måte å engasjere medlemmene, samtidig som man får kommunisert viktige temaer som er relevante for medlemmene. Naturviternes sekretariat stiller gjerne med ressurser til et faglig møte, så bare ta kontakt.
- Åpen dialog: Oppmuntre til en kultur for åpen dialog hvor medlemmene kan komme med tilbakemeldinger, spørsmål og forslag. Dette skaper en mer inkluderende og engasjert arbeidsplass, samtidig blir du som tillitsvalgt tryggere på medlemmenes behov og ønsker.
- Snakk med Naturviterne: Naturviterne er opptatt av å ha god dialog med de tillitsvalgte. Nøl derfor ikke med å ta kontakt med sekretariatet om du ønsker hjelp eller innspill om saker som pågår i virksomheten. Naturviterne arrangerer også kurs og konferanser som skal gi deg den faglige tyngden du trenger som tillitsvalgt.