Science ficion + naturvitere = sant!

Onsdag 16. desember er premieren på den nye "Star Wars"-filmen. Hva er det med science fiction og naturvitere? I siste utgave av Naturviteren tok vi en prat med en filmviter og en vitenskapsmann for å komme nærmere svaret.


Fra "Star Wars"-universet. Den nye filmen har norgespremiere onsdag 16. desember. Bilde: Disney

Tekst: Ingvild Telle

Science fiction:

På godt norsk: vitenskapsdiktning eller vitenskapsfantasi. En sjanger film, tegneserier, tester og bøker som beskriver en tenkt fremtid ved å bruke fantastisk teknikk og vitenskapelige fenomener. Historiene handler ofte om romfart, tidsreiser, parallelle universer og utenomjordisk liv. I motsetning til den relaterte sjangere fantasy, skal science fiction i det minste ha en forankring vitenskapelige faktum og/eller teorier

Når dette nummeret av Naturviterne havner i postkassen din er den siste Star Wars-filmen ”The Force Awakens” rett rundt hjørnet. Premierebillettene er for lengst revet bort, og nærmest ukentlig dukker det opp nye versjoner av filmtraileren. Fansen gleder seg enormt over det som blir nummer syv i rekken av totalt ni planlagte filmer. En av dem er Mikal Olsen Lerøen, filmviter og kulturjournalist i NRK. Du vet, han som i all naturlighet spankulerte rundt i smoking og snakket film på NRK 2 for noen år siden.

– Jeg lever i isolasjon, takler ikke spoilere, ler Lerøen. Siden 18. oktober, da den offisielle traileren ble sluppet, har han hatt fullt opp med å holde seg unna både YouTube og Facebook.

– Det som i sin tid gjorde Star Wars så populær er at filmen i praksis er et tyveri av de fleste fabler, eventyr og religioner, mikset sammen til en nydelig lapskaus, forteller Lerøen. Den første trilogien kom ut i 1977, 1980 og 1983. Til da hadde fremtiden blitt fremstilt som et rent og ryddig samfunn. Ikke noe søppel i gatene, sterile omgivelser og mennesker i hvite drakter.

– Det Star Wars gjorde som var oppsiktsvekkende var at de gjorde fremtiden til noe skittent. Et kaotisk samfunn der folk kjører rundt i gamle romskip og er skitne i tøyet. Fremtidsuniverset ble mer gjenkjennelig for oss, forklarer filmviteren. Star Wars ble en gigantisk suksess. Men noen vitenskapelig tungvekter er den ikke.

– Det er tull og tøys, og jeg gleder meg som et barn, sier forfatter og astrofysiker Eirik Newth til Naturviterne. Men hvorfor er det egentlig slik at så mange naturvitere og vitenskapsfolk digger science fiction?

­

Marsboeren

I motsetning til Star Wars er årets store sci-fi-suksess ”The Martian” en tungvekter å regne. Basert på boken av Andy Weir, ble manuset tidlig i prosessen lagt ut på internett, fritt til skue for vitenskapsfolk og vanlige ”nerder”. Resultatet var en enorm tilbakemelding og et tett samarbeid med NASA. De hyller både boken og filmatiseringen, og bruker historien om den første marsboeren nærmest som pensum for fremtidige astronauter. Fiksjon og fantasi er med på å forberede dem på det man ikke kan forberede seg på.

– Til sammenligning med fantasy, der litteraturen ikke har noen grenser for hva som er lov, skal science fiction strengt tatt holde seg til naturvitenskapens og teknologiens grenser. Det gjør at hvis du skal skrive god science fiction, så skal du skjønne de naturlige og teknologiske grensene for hva du kan spekulere rundt, sier Newth. Og det er her naturvitere kommer inn. For å skrive god science fiction krever det at enten forfatteren har en naturvitenskapelig bakgrunn, eller at han eller hun samarbeider med noen som har det.

– Stadig oftere og i større grad samarbeider science fiction-forfattere med forskere. Grunnen til det er at også publikum i så større grad har en naturvitenskapelig utdannelse. Enten det er fra grunnskolen, videregående eller universitet. Folk som sitter og plukker historiene fra hverandre, bit for bit, sier Newth. Det har ført til at filmskapere og forfattere strekker seg stadig lenger i hva de kan tillate seg å skape.

Troverdighet

Man skulle kanskje tro at et mer informert publikum gjorde jobben for sci-fi-skaperne vanskeligere? Tvert i mot, mener astrofysikeren. Det har gjort det lettere for forfattere og filmskapere å skape troverdige fremtidsunivers. Det gir dem dessuten mer tid til å fokusere på selve historien.

– Det vanskelige med science fiction er å gi meg som publikum et troverdig bilde av hva fremtiden er. Kulisser, klær, hjelpemidler. Hvis ikke de tingene fungerer spiller det ingen rolle hva historien er, sier Lerøen. Derfor er det så viktig for filmskaperne at universene de skaper virker troverdige. Og da blir samarbeidet med naturviterne viktig.

– Hva kom først, science fiction eller vitenskap?

– Det er et samspill der. Mange av dem som liker science fiction er opptatt av naturvitenskap. Det er helt naturlig å fantasere om det man er opptatt av, og det gir utgangspunkt for vitenskapelige spekulasjoner, sier Newth. Flere kjente vitenskapsmenn og -kvinner har uttalt at det var science fiction i barndommen som tente gnisten hos dem og som gjorde at de ble fascinert av realfag.

Men for å oppsummere:

 – Når det kommer til Star Wars er det kun én grunn til at naturvitere liker det, og det er ren og skjær underholdning. Star Wars bryter jo alle regler; laserpistoler som skyter laserkuler 300 kilometer i timen, antigravitasjon og gud vet hva. Som sagt, det er bare tull og tøys, og jeg gleder meg som et barn!

Eirik Newth

  • Astrofysiker, forfatter, blogger og mediepersonlighet.
  • Har skrevet en rekke populærvitenskapelige bøker, og mottatt flere priser for sitt forfatterskap.
  • Var programleder i det populærvitenskapelige programmet Superstreng på Kanal 24.

Mikal Olsen Lerøen

  • Filmviter og kulturjournalist i NRK Dagsrevyen
  • Ble blant annet kjent gjennom TV-programmet Filmplaneten der hans visuelle varemerke var hestehale og smoking.

Lerøens fire favoritter:

  • Alien 1
  • Første Star Wars-trilogien (4, 5 og 6)
  • Blade Runner
  • Alien 3

 

Laster kommentarfelt ..