Menn  dress

Kor e alle heltar (naturvitere) hen?

Hvorfor er ikke vi, naturvitere, til stede når de som har stor påvirkning på hvordan samfunnet ser ut diskuterer utfordringer hvor vi har ekspertkompetanse? Er vi redd for menn i dress?

Naturviterne Ytring

Kirsten Marthinsen

Kirsten Marthinsen, naturforvalter og naturveileder ved Besøkssenter våtmark Oslo


I vår inviterte konsulentfirmaet Deloitte, sammen med NorgesGruppen, Eat og Orkla, til innovasjonslab for bærekraft.

Temaet var plastforsøpling, matsvinn og feilernæring. Jeg meldte min interesse, fikk plass og hadde en kjempespennende dag med mange dyktige folk og kule ideer.

Men, hvor var naturviterne?

Temaet er jo midt i blinken for vår kompetanse, men så vidt jeg forstod var jeg den eneste naturviteren til stede. De andre var blant annet økonomer, designere, innovatører, samfunnsvitere og jurister. Dyktige folk, men det var mye dress og drakt, og lite Fjällräven og Bergans, for å si det sånn.

Hvorfor er vi ikke til stede når de som har stor påvirkning på hvordan samfunnet ser ut diskuterer utfordringer hvor vi har ekspertkompetanse? Er vi redd for menn i dress?

Jeg har i hvertfall vært redd for menn i dress.

Jeg har lært at de ikke tar meg på alvor, at de synes det er søtt at noen er interessert i blomster og sånn, men ikke ser hva det har med de viktige tingene, som økonomi og samfunn, å gjøre.

Men så har jeg ei gründersøster som har beveget seg i helt andre sirkler enn meg, i business-sirkler. Og etter hvert har jeg blitt litt mindre redd for menn i dress.

Vi må bli kjent med hverandres sfærer, for akkurat nå overlapper de sørgelig lite. Jeg tror vi har mye å vinne på det, vår kunnskap trengs for å dytte utviklingen i riktig retning. Det er mye bedre å være med på å utforme løsningene og få kunnskapen om natursystemene inn fra begynnelsen, enn å klage i etterkant.

Hvordan kan business-sirkelen og naturviter-sirkelen begynne å bli kjent med hverandre og snakke sammen?