Geologene tok bølgen for ny norsk katastrofefilm

Institutt for geofag i samarbeid med Realfagsbiblioteket ved UiO inviterte mandag 24. august til en faglig førpremiere av katastrofefilmen ”Bølgen”. Filmen falt i smak hos både kommende og erfarne geologer.

av Torbjørn Hundere, kommunikasjonssjef Naturviterne

Geologistudentene likte det de så

Reklametrailer fra Nordisk Film på filmen "Bølgen"; kilde You Tube

En monsterbølge av utrolige dimensjoner spiller hovedrollen i den nye norske filmen "Bølgen" som skal skylle over hele landet fra 28. august. Naturkatastrofen er et faktum når fjellet Åkneset raser ut og plasker i Sunnylvsfjorden i Møre og Romsdal. Tsunamien som skapes i de trange fjordarmene legger bl.a. Geiranger i ruiner.

Historien er selvsagt fiksjon, men scenariet er virkelig nok: Et stort fjellparti ved Åkneset er i bevegelse ned mot fjorden. Volumet er anslått til 30-50 mill m3 og bevegelsen til 3-15 cm i året. Fjellskredet truer befolkningen til inntil 10 kommuner i regionen. Et omfattende beredskapssystem drives nå av nasjonalt beredskapssenter for fjellovervåkning i Stranda (NVE).

Institutt for geofag i samarbeid med Realfagsbiblioteket ved UiO inviterte mandag 24. august til en faglig førpremiere. Som innledning ble det holdt et faglig innlegg av Anders Solheim, professor II i naturfarer ved Institutt for geofag ved UiO.

Naturviteren Kristoffer Joner

I filmen møter vi den erfarne geologen og naturviteren Kristian Eikjord, spilt av Kristoffer Joner, som sliter med å få sine kollegaer til å forstå faresignalene fra fjellet. Dilemmaet er; når skal alarmen utløses for så å starte evakueringen av tettstedet. For når raset først går, vet alle at det er 10 minutter til bølgen når Geiranger og 12 minutter til Tafjord rammes. Forskerne vet også at oppskyllingshøyden er på over 80 meter når Geiranger blir truffet, og det meste i bygda ligger under 50 meter. Vannmassene vil gjøre ubotelig skade både når de skyller inn over land og når det renner tilbake. De menneskelige dramaene bærer filmen like mye som naturen legger premissene for katastrofen.

Under denne spesialvisningen av filmen er kinosalen fylt av forskere som til daglig beregner effekt av skred og flodbølger, studenter på geofag og erfarne geologer. Det sakkyndige publikummet bryter ut i spontan applaus ved filmens slutt. Filmskaperne har åpenbart klart å oppfylle de vitenskapelige aspektene ved scenariet de har dramatisert. Og det hersker heller ingen tvil om at effektene er på høyde med det beste vi har sett fra internasjonale filmer.

Etter filmen møter vi geologistudentene Gaute, Oscar, Kristine, Vemund og Maiken fra Institutt for geofag ved UiO for deres dom:

Superlativene om "Bølgen" står i kø blant studentene:

- Dette var en bra og skikkelig kul film!

- Det beste jeg har sett av norsk film på mange år!

- Utrolig digg at geologien blir fremstilt på en så spennende måte i populærkulturen!

- Vi geologer er ikke treige folk som bare sitter på kontor!

Hadde vi bedt om et terningkast synes den å ville legge seg på en sekser!

- Til vanlig møter man bare den kjipe geologen som ser på ting, sier Vebjørn. - I filmen blir jo geologen Kristian (Kristoffer Joner) og teamet hans hausa rimelig bra opp.

- Jeg likte godt at geologer er mye mer enn bare oljefolk, skyter Maiken inn. - Det er dette vi driver med!

Geofagstudentene liker at filmen også gir et lite stikk til oljegeologene.
- Det synes vi må være helt greit, er alle fem enige om.

Hvordan opplever dere fremstillingen av selve raset og katastrofen som følger?

- Vi fikk en god faglig innledning på teamet før filmen, og det er tydelig at filmskaperne hadde fulgt vitenskapelige råd. Det er ikke bare en bølge som vasker over bygda som folk tror, det er veldig mye mer som skjer, synes Oscar.

Kan filmen booste faget geologi?

Det kan godt hende, håper studentene. - Om folk innser at geologi ikke bare er olje er det fint. Og så er det veldig bra å booste at vi (geologer) vet hva vi gjør. Vi evakuerer ikke bare fordi vi har lyst. Det ligger gode faglige vurderinger og kunnskap til grunn for det. Vi roper ikke ulv uten grunn.

 

Laster kommentarfelt ..