Lokallaget NMBU

Tips til deg som er ny student

Her har vi samlet noen praktiske tips til deg som er ny student. Det viktigste er å finne seg et sted å bo og søke Lånekassen, men vi har også noen andre tips som hjelper deg i gang.

Studerer du naturvitenskap?

Finne studentbolig

Hvis du ikke allerede har startet boligjakten anbefaler vi deg å starte nå. Alle universiteter har sin egen studentsamskipnad hvor du kan søke om studentbolig. Fram mot semesterstart blir disse tildelt fortløpende. Fordelen med å søke studentbolig gjennom samskipnaden som førstegangsstudent er at man blir prioritert, leieprisene er studentvennlige og de ligger ofte sentralt. Det kan være en fin måte å etablere seg på et nytt sted før man flytter videre senere.

Her finner du studentboliger på privatmarkedet

Selv om man er prioritert som førstegangsstudent er man ikke garantert en studentbolig. De fleste studenter leier privat, og her er det mange alternativer. I tillegg til finn.no bør du undersøke hybel.no og Facebook. På hybel.no finner du boligannonser og du kan i tillegg legge deg selv ut som boligsøkende slik at andre kan kontakte deg. På Facebook finnes det gjerne grupper tilknyttet ditt universitet hvor det legges ut interne annonser som ikke finnes andre steder.

Tips til hva du bør se etter i en studentbolig

Du vil oppleve at mange studentkollektiv legger ut annonser selv. Disse bør du legge merke til ettersom det ofte er et tegn på velfungerende og hyggelige kollektiv. Du er ikke avhengig av å bo midt i byen, men det er en stor fordel om det er i gå- eller sykkelavstand fra universitetet eller i nærheten av en holdeplass med sene ruter. Det skjer mye sosialt mens man er student og det er kjedelig å gå glipp av ting (#fomo) fordi det er vanskelig å komme seg hjem. Noen campuser er også spredt over store avstander. Sjekk derfor hvilket fakultet studieretningen din tilhører og hvor dette er i forhold til der du søker bolig. Det viktigste er at du kommer inn i et studentkollektiv, selv om du kanskje ikke er helt komfortabel med å bo sammen med andre. Studietiden er perioden i livet hvor man vokser som person og finner seg selv, og da må man utforske og utfordre! Det verste som kan skje er at du velger å flytte et annet sted, og det gjør de fleste studenter mange ganger i løpet av studietiden. Ofte skjer det motsatte, og du får nye venner som følger deg gjennom studiene og videre i livet.

Søke Lånekassen

Har du fått studieplass kan du søke om støtte fra Lånekassen for studieåret 2021-2022. Under følger kravene for å få utbetalt penger. Er du lur gjør du punkt 1-3 før semesterstart så du får utbetalt storstipendet så tidlig som mulig.

  1. Søk om stipend og lån

Dette gjør du på lanekassen.no.

  1. Legg til gyldig kontonummer

Kontonummer legger du til under «Din profil» på lanekassen.no.

  1. Betal semesteravgift

Velg ditt universitet på studentweb, logg inn med ID-porten og under «Mer» finner du «Betaling» hvor du kan opprette faktura for semesteravgift.

  1. Meld deg opp til eksamen

Dette gjøres også på studentweb, men vi anbefaler at du venter til semesterstart. Da får du hjelp og veiledning til å velge fag.

Pensumbøker

Det lønner seg å kjøpe brukte pensumbøker! De fleste emner, eller fag, har som regel egne pensumbøker som ikke overlapper med hverandre. Det er dermed ganske vanlig å både kjøpe og selge bøker til hvert emne du tar. Nye bøker er dyre, og selv om pensumbøker ofte fornyes, er det sjeldent man er avhengig av den siste utgaven ettersom endringene er marginale. Studenter har opprettet egne grupper på Facebook for kjøp og salg av pensumbøker og mange legger det også ut på ibok.no. Et tips er å gå inn på studieprogrammet ditt og se hvilke emner du skal ha til høsten. På emnesidene finner du fagkode og noen ganger pensumlister. Dette kan du bruke til å søke etter brukte bøker.

Fant du det du lette etter?