Podkast
Naturviterpodden med Marit Gjerstad fra Norges Vel
Naturviterpodden med Marit Gjerstad fra Norges Vel

Tare – fra vikingsnacks til ny næring

Hvordan kan havets grønnsaker bidra til både matsikkerhet, klima og næringsutvikling? I denne episoden av Naturviterpodden møter du Marit Gjerstad fra Norges Vel om taredyrking – en næring med gamle røtter og grønn framtid.

Lytt på episoden i din podkast-spiller

Tips oss

Naturviterpodden ledes av Torbjørn Hundere. Send oss gjerne tips, ros og ris: 


Tare – fra vikingsnacks til ny næring

— Når du putter tare i en laksepai, får den en X-faktor du ikke helt kan sette fingeren på, sier Marit Gjerstad. Hun er naturviter og rådgiver i Norges Vel, og har jobbet med taredyrking i ni år.

Tare er en gammel ressurs med nytt potensial. Vikingene brukte søl – en rød alge – for å unngå skjørbuk på tokt. I dag ser vi på tare som en mulig løsning for både matproduksjon, emballasje og miljøutfordringer.

— Tare trenger verken fôr, ferskvann eller sprøytemidler. Den vokser raskt, binder CO₂ og kan gi oss både mat, jordforbedring og plastfrie produkter, sier Gjerstad.

Taredyrking skjer i små lokalsamfunn langs kysten, og Norges Vel jobber for å bygge opp en ny næring gjennom samarbeid og kunnskapsdeling. Det handler om bærekraftig utvikling – og kanskje også om en framtid hvor tareburgeren er like vanlig som kjøttburgeren.


🎧 Hør hele episoden her i Naturviterpodden