Podkast
Klimaforsker Kim Holmén i podkaststudio sammen med NaturviterPodden
Kim Holmen

Sommeren i nord: Klimaforsker Kim Holmén om bekymringsfulle utviklingstrekk

Sommeren i Nord-Norge har vært usedvanlig varm, med temperaturer som vanligvis ikke forbindes med regionen. Kim Holmén fra Norsk Polarinstitutt deler i denne podkasten sine observasjoner og bekymringer om de pågående klimaforandringene, og hvordan de påvirker både lokale og globale økosystemer.

 

Lytt på episoden i din podkast-spiller

Tips oss

Naturviterpodden ledes av Torbjørn Hundere. Send oss gjerne tips, ros og ris: 


Oppsummeringen er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi. Innholdet er kvalitetssikret av Naturviternes redaksjon før publisering

Sommeren i nord: Klimaforsker Kim Holmén om bekymringsfulle utviklingstrekk

I en denne episoden av NaturviterPodden diskuterer klimaforsker Kim Holmén fra Norsk Polarinstitutt i Tromsø, den uvanlige varmen som har preget Nord-Norge denne sommeren

En uvanlig varm sommer i nord

Holmén beskriver sommeren som "merkelig varm" med uvanlig mange dager med sol og temperaturer over 20 grader, noe som er svært sjeldent i Nord-Norge. Han påpekte at slike værmønstre, hvor varmt og stabilt vær dominerer, er svært uvanlige for regionen, og advarer om at det kan være et tegn på større klimatiske endringer.

Globale konsekvenser

Holmén fremhever hvordan 2023, preget av en sterk El Niño, har bidratt til rekordhøye temperaturer i verdenshavene og ekstremvær over hele Europa. Han advarer om at selv om El Niño bidrar til kortsiktige temperaturøkninger, er den overordnede trenden tydelig:

— Klimaet blir stadig varmere, noe som har dramatiske konsekvenser for både natur og samfunn!

Svalbard i forandring

Holmén delte også innsikt fra sine feltundersøkelser på Svalbard, hvor han observerte betydelig issmelting, økt nedbør og tining av permafrosten. Disse endringene, spesielt issmeltingen langs vestkysten, gir et tydelig bilde av hvordan klimaendringer påvirker polare områder.

Fremtidsutsikter og ansvar

Holmén understreker at det er et kollektivt ansvar å redusere utslipp og ta vare på planeten. Han pekte på at mens industrien har gjort fremskritt i å redusere energiforbruket, har ikke enkeltpersoner klart å redusere sine utslipp i samme grad. Han oppfordrer til en bredere diskusjon om hvordan vi lever våre liv, og hvilke valg vi gjør for å redusere vårt miljøavtrykk.

Håp for fremtiden

Til tross for de alvorlige funnene, avslutter Holmén med et håpefullt budskap:

— Hvis vi fokuserer på kjærlighet, fred og vennskap, som har lave miljøavtrykk, kan vi skape en bedre fremtid både for oss selv og kommende generasjoner.