Morten Ingebrigtsen Wedege

Blogger om saker som opptar ham som forbundsleder i Naturviterne

Streik i staten

I vår hadde vi tariffkonferanse, der de ulike sektorene la strategiene for årets lønnsforhandlinger. Som kjent endte forhandlingene i staten med brudd og deretter streik etter at mekling ikke førte fram. Naturviterne sto sammen med våre søsterorganisasjoner i Akademikerne og Unio på barrikadene for å få beholde vår egen tariffavtale i staten. Dette var et spørsmål som også handlet om organisasjons- og avtalefriheten, og dermed kan vi si at den hadde betydning også for andre sektorer enn bare staten. Stor takk til alle tillitsvalgte og kolleger som sto på for å vise staten som arbeidsgiver at vi ikke finner oss i å bli fratatt tilkjempa rettigheter! Det var imponerende å se den kampviljen som dere alle la for dagen. Jeg vet at det å streike ikke oppleves som særlig hyggelig, og derfor er dette et kampmiddel vi i Naturviterne ikke benytter unødig. Men denne gangen var det altså nødvendig.

Som kjent endte streiken med tvungen lønnsnemnd, med etterfølgende behandling i rikslønnsnemnda. Der seiret vi på alle fronter og vi fikk beholde vår egen avtale. Staten tapte så det sang, og jeg håper de tenker seg om to ganger før de stiller ultimatum i forhandlingene neste gang.

Nå er mange av Naturviternes tillitsvalgte i staten i gang med å forberede og gjennomføre lokale forhandlinger godt på overtid, for at våre medlemmer skal få den lønnsutviklingen de har krav på. Dette arbeidet blir nok for de fleste ikke klart før utpå nyåret.

IA-avtale og sykelønn

De fleste har sikkert fått med seg at partene i arbeidslivet og staten i høst har arbeidet med å fornye avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Her var Naturviterne representert ved forhandlingsbordet av Akademikerne. Det ble noen krevende forhandlinger, med til dels krasse utspill i media og ultimatum fra flere parter. Striden sto om sykelønnsordningen, og hvorvidt en kunne foreta en kunnskapsinnhenting om denne og om avtalen skulle «frede» sykelønna i fire nye år. 

Nå er ikke sykelønn en del av avtalen; sykelønn i Norge er lovfestet og kan bare endres av Stortinget (som for øvrig ikke er part i IA-avtalen). Avtalen er dessuten en intensjonsavtale, og slett ikke juridisk bindende, så derfor skulle en tro at partene i god tro satte seg til forhandlingsbordet med mål om å finne treffende tiltak som kan få ned sykefraværet i Norge. Men dessverre opplevde vi at særlig LO og NHO raskt røk i tottene på hverandre, til dels for åpent kamera, midt under forhandlingene. Flere av oss andre gjorde iherdige forsøk på å få forhandlingene over i et konstruktivt spor, men det er krevende når vi opplever at enkelte andre parter kanskje ser seg politisk mer tjent med et brudd. Og brudd ble det. Så får vi håper at de det gjelder tar til vettet og kommer tilbake til forhandlingsbordet igjen, slik at vi kan få til en avtale med gode forebyggende tiltak for å hindre høyt sykefravær.

Naturviterne i samfunnet

Lønns- og tariffpolitikk utvikles ikke i et vakuum. Det henger også sammen med hvordan samfunnet oppfatter den kompetansen våre medlemmer representerer. Derfor engasjerer også Naturviterne seg i saker som berører rammevilkår for virksomhetene der vi har medlemmer. Det være seg støtteordninger for bioøkonomien og grønn omstilling, trygg og bærekraftig matproduksjon, ivaretakelse av naturverdier og mye mer. Jeg har derfor brukt en del tid på å snakke med politikere for å forklare hvor viktig naturviterkompetansen er for å sikre den storstilte omstillingen samfunnet er i gang med. Og selv om de lytter, tror jeg nok dette er et budskap vi bare må fortsette å hamre inn, slik at beslutningstakerne også forstår Naturviternes betydning i samfunnet.

En organisasjon i vekst

Naturviterne vokser, og det er veldig gledelig! Det er jo slik at jo flere vi er, desto mer blir vi lyttet til, og flere gjennomslag får vi. I skrivende stund har vi passert 8000 medlemmer. Særlig er veksten hos studentene helt eventyrlig, med en medlemsøkning på over 30 % siden samme tid i fjor! Dette skyldes en målrettet satsing på verving av studenter og at vi gir gode og relevante tilbud til studentene – men først og fremst en super innsats fra studentstyret, lokallagslederne og ambassadørene ute ved studiestedene. 

I 2025 ruller vi ut flere tiltak også rettet mot å få enda flere yrkesaktive medlemmer. Da trenger vi hjelp fra alle dere lokale tillitsvalgte og engasjerte medlemmer til å fortelle kollegene deres om oss i Naturviterne og hvorfor vi er en så bra fagforening som vi er. Vi sentralt skal gi dere verktøy, vervemateriell, råd og bistand til dette. Sammen skal vi sørge for at Naturviterne fortsetter å vokse, og vise at vi er en organisasjon for framtida.

Juletid og årsskifte

Jul og nyttår er for mange en tid for refleksjon. Jeg skal nøye meg med å konstatere at vi lever i en urolig verden, men at vi i Norge tross alt er privilegerte sammenlignet med mange andre. Selv om det er nok av de som sliter også hos oss. Desto viktigere er det da at vi greier å holde en sivilisert samfunnsdebatt, der vi løser konflikter ved å snakke sammen, snarere enn å slenge dritt om hverandre. Stort sett i hvert fall.

Både førjulstida og jula kan nok for mange oppleves som stressende. Ofte faller det sammen med alt man skal være ferdig med på jobben også, slik at noen opplever dobbelt stress nå i desember. Men jeg håper likevel at de av dere som har julefri greier å bruke fridagene til å samle krefter. Jeg kan selv bli litt opphengt i at alt skal være helt perfekt, men kanskje blir ikke ribbesvoren helt sprø, eller pinnekjøttet blir litt for salt. Da bruker jeg ta et dypt magedrag og tenke «det går bra». For det gjør det som regel.

Riktig god jul og godt nytt år til alle tillitsvalgte og medlemmer.

—Morten.