Fagforeningen for naturvitere fyller 60 år
I år er Naturviterne – som i 1961 ble stiftet som Norsk Landbruksakademikerlag – 60 år. Samtidig er fagforeningen mer aktuell enn noen gang!
I år er Naturviterne – som i 1961 ble stiftet som Norsk Landbruksakademikerlag – 60 år. Samtidig er fagforeningen mer aktuell enn noen gang!
Tre medlemmer svarer på hva som er det viktigste for dem i Naturviterne-medlemskapet, og hva de tror blir viktig for framtida.
Gjennom 60 år har Naturviterne kjempet for å løfte opp viktigheten av medlemmenes kompetanse. Hva mener direktørene for to av medlemmenes arbeidsgivere, Miljødirektoratet og NIBIO, om behovet for naturviterkompetanse?
Han har både beskjeftiget seg med små sangfugler på Svalbard og elefanter i Afrika. Etter å ha opplevd de dramatiske klimaendringene på Svalbard har den nye forbundslederen et budskap: — Alle snakker om det grønne skiftet, men vi trenger et taktskifte nå!
Fafo- og forskningssjef Sissel Trygstad, beskriver den nordiske modellen for trepartssamarbeid som «konfliktsamarbeid». En trussel mot dette samarbeidet kan være et arbeidsliv der færre er organiserte og har tariffavtale.
Naturen har alltid vært der og gitt oss arbeid, mat og rekreasjon. Men i dag har vi en naturkrise og en klimakrise som pågår samtidig. Naturviterne mener at dette må sees og løses i sammenheng, og at naturviteres kompetanse må bli mer etterspurt enn noen gang før. Dette er kjernen i kampanjen #grønttaktskifte
Kathrine Strøm mener Oslos nye gaternormal er en liten revolusjon, Rune Hedegart at skognæringen trenger en ny lov, mens Tone Ankarstrand har gitt seg i kast med Stavanger kommunes nye klima- og miljøplan, og drømmer om en ny magisk tomatfabrikk. Møt tre av Naturviternes ambassadører for et grønt taktskifte.
Naturen har gitt oss arbeid og inntekter siden tidendes morgen. Et grønt taktskifte trygger velferden og livskvaliteten også for framtida.
60 prosent av naturviternes medlemmer har trivdes på hjemmekontor under korona-pandemien, men hva gjør det for arbeidsmiljøet når veien fra hjemmekontor på stuebordet til sofaen blir kort? Over halvparten tror at grensene mellom jobb og privatliv vil bli utydeligere i framtida.
Naturviterne har i to omganger stilt medlemmene spørsmål om arbeidsmiljø og bruk av hjemmekontor, i april og i juni. Her kan du lese svarene fra våre undersøkelser.
Det er ikke så vanskelig å kutte CO2-utslipp ved å heller legge ferien til Norge enn å fly til Sør-Europa, men det samme gjelder ikke for kaloriene vi mennesker må ha i oss for å leve. Mat er et primærbehov. Hvordan ser mulighetene ut for å produsere bærekraftig mat?
— Vanlige folk kjenner seg ikke igjen i den polariserte debatten som foregår, for eksempel om kjøttkonsum. De ligger et sted på midten, sier Ole Petter Nyhaug, partner i analysebyrået Opinion.