Sparetips - hvordan spare mest mulig penger?

Smarte sparetips for hverdagen

Cecilie Tvetenstrand som er forbrukerøkonom i Danske Bank gir deg sparetips. Kanskje kan du spare opptil flere tusen kroner i måneden?

tekst: Danske Bank Stories

Svært mange nordmenn har en eller annen drøm som føles økonomisk uoppnåelig ut fra der man er i dag. Det kan være drømmen om en splitter ny bil, enebolig, utleiebolig, men også en ny klokke, el-sykkel, robotstøvsuger eller en ny TV. Felles for alle disse drømmene, er at man ofte må spare penger for å oppnå dem.

Sult- og impulskontroll

Tvetenstrand brenner for å hjelpe folk å oppnå disse drømmene. Hun forteller at man kan spare utrolig mye penger på enkle hverdagslige grep som mange kanskje ikke har tenkt over tidligere.

— Det er to aspekter ved sparingen, sier Tvetenstrand, og fortsetter:

— Først må man kutte ut unødvendige utgifter og prioritere det mang faktisk trenger - og så gjelder det å spare pengene på riktig måte, sier hun.

Dersom man har et sparemål som strekker seg 3-5 år frem i tid eller enda lenger, bør man se på andre muligheter enn å ha pengene stående kun på sparekonto. Forbrukerøkonomen anbefaler å spare opp en bufferkonto på mellom 1-3 månedslønner, avhengig av din livssituasjon, og så spare i fond for å få mest igjen for pengene på sikt.

— Hverdagslig sparing kan gjøre at du oppnår dine drømmer

Forbrukerøkonomen sier at sult- og impulskontrollen er de største pengetyvene vi har i hverdagen. Derfor lyder de to første sparetipsene slik:

 • Lag en matplan: Planlegg handleturer, og ikke gå i butikken mer enn 1-2 ganger i uka. Det viktigste er å ikke gå sulten i butikken, ha med deg en handleliste og hold deg til denne. Sparepotensial: 500-3000 kroner i måneden
   
 • Unngå impulshandler: Impulskontrollen vår må trenes. Synes du det er tøft å holde deg unna impulskjøp - sett opp et mål for deg selv om å dra kortet færre ganger. Ser du klær, interiør eller elektronisk utstyr du har lyst på - vent alltid til dagen etter med å kjøpe det og kjenn etter om du virkelig trenger dette. Unngå dyre småkjøp som take away-mat, drikke og dyr ferdigmat i hverdagen. Sparepotensial: 500-2000 kroner i månedenSjekk med banken om du har riktig rente på boliglånet ditt. Gå gjennom forsikringene dine - og se at du ikke har noen dobbelt-forsikringer - og test prisen i markedet, råder forbrukerøkonomen.

Kutt abonnement – spar penger

Tvetenstrand oppfordrer også til å gå gjennom alt man eier av digitale abonnementer og strømmetjenester slik som Netflix, Sumo, Spotify, Viaplay – trenger man virkelig alle sammen?  Her går det an å spare mellom 400 og 1000 kroner i måneden. 

Gode sparetips i hverdagen

 • Strøm: Gjennom vinteren er strømmen dyr. Hvor flink er du til å slå av lys og varme i rom du ikke oppholder deg i? Tenker du over hvor ofte og lenge du står i dusjen? Sparepotensial: 400-1000 kroner i måneden
   
 • Bilbruk: Er du kjapp til å kaste deg i bilen om du skal til og fra steder? Sett opp et mål om å gå mer - og prøv å hvile bilen der det lar seg gjøre. Sparepotensial: 300-800 kroner i måneden
   
 • Treningssenter: Er du støttemedlem, men det sitter langt inne å melde seg ut? Avtal ukentlige turer med en venn - løp eller gå og si opp abonnementet. Du kan alltids melde deg inn igjen om du angrer. Sparepotensial: 300-1000 kroner i måneden
   
 • Rydd i skap: Selg det du ikke har brukt det siste året. Har ting ligget ubrukt i skapet et år er det lite sannsynlig at det blir brukt igjen. Tenk at noen andre kan ha glede av det. Og du får bedre plass og oversikt over det du har. Spare- og inntektspotensial: 1000-3000 kroner

— Mange nordmenn sliter med altfor høyt forbruk, men med disse tipsene kan du kutte flere tusen kroner i måneden, og du kan komme enda noen skritt nærmere drømmen din, sier Cecilie Tvetenstrand.

Når du har spart deg opp en god slump penger, og bufferkontoen er godt forspent, anbefaler vi å sikte inn på fondssparing. Dette vil ofte være den beste løsningen når man skal spare over lengre tid, da pengene vil tape seg i verdi av kun å stå på en konto med lav rente. Fondsavkastningen kan variere, men på sikt vil det ofte lønne seg. Man kan selv velge hvilken risiko man ønsker å ta på sparingen sin.

— Om man ikke har så mye erfaring med fondssparing tidligere, så kan man starte med å opprette en spareavtale på 500kr i måneden. Svært mange har råd til  å sette av en slik sum i løpet av en måned, og på sikt kan små summer bli enorme ved hjelp av rentes rente-effekten og avkastningen i fondene dine, sier forbrukerøkonomen.

 

Sjekk hva du kan spare ved å benytte medlemsfordelene dine