Når liv kan hackes

Når liv kan hackes
feb
Trondheim, Mesh
Åpne

Sigrid Bratlie mottok høsten 2023 Naturviterprisen for sitt arbeid med formidling og debatt om bioteknologi – et fagområde preget av kunnskapsmangel og kontroverser i samfunnet.

Premiepengene vil Bratlie bruke til å spre kunnskap, hjelpe frem nye fagstemmer og løfte yngre generasjoners synspunkter i debatten.

I samarbeid med Naturviterne inviterer hun derfor til studentkveld med foredrag og workshop for å sette fokus på banebrytende bioteknologi spesielt og tillit til vitenskap generelt. 

Program

Åpent for alle:

Kl 16.30: Del 1 - Foredrag, Q&A og kahoot

Når liv kan hackes

Disruptive teknologier vil fremover vil gi oss vitenskapelige gjennombrudd i et omfang og tempo vi aldri før har opplevd. Bioteknologi er en av de mest grensesprengende: ved hjelp av en stadig mer avansert bioteknologisk verktøykasse kan vi effektivt dekode, programmere og designe biologi.

Bioteknologi og andre banebrytende teknologier er våre beste håp for å løse de formidable samfunnsutfordringene vi står overfor i årene som kommer: grønn transformasjon av matsystemene, livreddende medisiner og biologiske løsninger på karbonlagring, biomaterialer og naturforvaltning er noen eksempler.

I dette foredraget vil du få et innblikk i hva som skjer i fronten av biorevolusjonen og hvilke samfunnsmessige problemstillinger den medfører. Du får også en kritisk analyse av den polariserte samfunnsdebatten om bioteknologi og hvorfor den må endres. Og ikke minst får du muligheten til å si din mening om alt fra genmodifisert mat og designerbabyer til om vi vil ha mammuter på Hardangervidda! 

Åpent for studenter:

Kl 18.00: Del 2 - Workshop

Med kunnskap som kompass – hvordan bygge tillit til vitenskapen?

Bioteknologi er ikke det eneste fagområdet som har havnet i den politiske kryssilden. Vaksiner, klima, kjernekraft og kjønn er andre eksempler på områder der alternative fakta og kvasivitenskap florerer, politikere og interesseaktører «kirsebærplukker» fakta som passer sin politiske agenda og forskere blir utsatt for hets og trakassering. Selv barnegrøt har blitt gjenstand for en faglig drakamp i offentligheten. 

I denne workshopen skal vi sammen diskutere hvorfor det har blitt sånn og hvordan vi kan snu trenden og bygge tillit til vitenskapen. 

Påmelding

  • Påmelding innen 8. februar.
  • Del 1 er åpen for alle, og del 2 er åpen for studenter.

Kursholder

Kandidat Naturviterprisen 2023 Sigrid Bratlie

Sigrid Bratlie

Molekylærbiolog og vinner av Naturviterprisen 2023.

Kartlenke

Trondheim, Mesh

Fant du det du lette etter?