Slik lykkes du med jobbintervjuet

Slik lykkes du med jobbintervjuet

Gratulerer!

Når du har blitt kalt inn på jobbintervju, er arbeidsgiver blitt nysgjerrig på deg og din kompetanse og de ønsker å bli bedre kjent med personen bak CVen og søknaden.

Du vet aldri hvilke spørsmål du kommer til å få på et intervju, men det er hovedsakelig 3 faktorer arbeidsgiver ser etter på jobbintervjuer: Har kandidaten rett motivasjon for jobben? Har kandidaten rette kompetanse (utdanning og erfaring)? Har kandidaten egenskapene som passer til stillingen og bedriften? Bruk derfor intervjuet til å overbevise arbeidsgiver om at du har rett motivasjon, kompetanse og personlige egenskaper for den aktuelle jobben.

Hva skal du gjøre før intervjuet?

Gjør god research på arbeidsgiver i forkant av intervjuet. Noen ganger kan man få spørsmålet fra arbeidsgiver «Hva vet du om oss?», og da er det pinlig hvis du ikke har lest deg opp på forhånd. Bruk derfor arbeidsgivers nettsider, søk de opp i sosiale medier eller google. I forberedelsesfasen kan det være lurt å finne ut av hva er bedriftens visjoner, verdier, utfordringer etc.

Sett ord på egen kompetanse. For å gjøre et godt jobbintervju, er det viktig at du bruker konkrete eksempler som viser hvordan du svarer på kriteriene i utlysningsteksten. Svarene dine på arbeidsgivers spørsmål blir mer troverdige hvis du kan argumentere for påstandene dine. Ikke bare si at du er god på å samarbeide, kom også med eksempel på hvordan du har vist det i tidligere erfaringer. Det kan være vanskelig å komme på eksempler i selve intervju, derfor anbefaler vi at du har tenkt gjennom flere eksempler før intervjuet.

Hva er det viktig å tenke på i selve intervjuet?

Gi et godt førsteinntrykk. Intervjuet starter egentlig allerede idet du går inn dørene til arbeidsgiveren. Vær ute i god tid, gjerne 10 minutter før intervjuet.

Tenk på hvilke signaler du sender med kroppsspråket ditt. Ofte er det flere til stede i selve intervjuet. Husk å henvend deg til alle sammen gjennom blikkontakt og smil når du svarer på spørsmålene.

Mange intervjuer foregår også digitalt, og det kan være et par ting å huske på hvis intervjuet skjer over skjermen. Sørg for at du sitter et rolig sted der du ikke blir forstyrret og at ansiktet ditt er tydelig. Tenk på hvilken bakgrunn du har, bruk gjerne en nøytral bakgrunn. Husk å se i kameraet av og til fordi det skaper en annen kontakt enn når du ser på deg selv eller de andre på skjermen.

Still spørsmål. Det er ikke bare arbeidsgiver som skal finne ut om du er den rette kandidaten for jobben. Du skal også finne ut av om dette er en arbeidsplass som er riktig for deg. Bruk anledningen til å stille de spørsmålene du måtte lure på – det viser også motivasjon og engasjement at du har forberedt noen spørsmål til arbeidsgiver.

Intervjuet er ferdig – hva nå?

I etterkant av intervjuet kan du vurdere å følge opp med en mail der du takker for at du fikk komme på intervju og understreke at du har fått et godt inntrykk og fortsatt er interessert i jobben, hvis det er tilfelle. Kommer du på noe som du glemte å si under intervjuet, kan du også bruke anledningen til å legge til den informasjonen i mailen.

Reflekter gjerne i etterkant av intervjuet. Hva gikk bra? Hva kan jeg evt. gjøre bedre neste gang? Hvis du ikke skulle få jobben, kan det være lærerikt å be om en tilbakemelding fra arbeidsgiver om hva det var som gjorde at du ikke nådde helt opp denne gangen.

Naturviternes karriererådgiver hjelper deg med å forberede deg til jobbintervjuet.
Se kontaktskjema lenger ned på siden.
Du får mer tips om: 

  • Hvordan du skaper et godt førsteinntrykk
  • Gjennomføringen av et intervju
  • Typiske intervjuspørsmål
  • Hvordan du kan presentere deg selv best mulig
  • Eksempler på spørsmål som du kan stille til arbeidsgiver
  • Hvordan du kan dempe nervøsitet og la nervene jobbe for deg

Snarveier:


Vivienne Lumayag karriererådgiver Naturviterne Kontakt vår karriererådgiver

Fyll inn nedenstående skjema for å booke tid med vår karriererådgiver Vivienne Lumayag 


Karriereveiledning

Les mer om følgende emner:

Fant du det du lette etter?