mar

Broen til framtiden 2019

-
Oslo, Folkets Hus
Åpne

Broen til framtiden er en stor klimakonferanse om blant annet klimajobber, verdier og visjoner, naturmangfold, biodrivstoff, reiseliv og forbruk.

Naturviterne er en del av alliansen Broen til framtiden som hvert år arrangerer en stor klimakonferanse med samme navn. Alliansen består i tillegg til Naturviterne av Fagforbundet, Norsk tjenestemannslag (NTL), LO i Oslo, EL og IT Forbundet, Handel og Kontor Oslo AkershusNaturvernforbundet, Framtiden i våre hender, Greenpeace, Den norske kirke, Concerned Scientists Norway, Natur og ungdom, Besteforeldrenes klimaaksjon, Klimavalgalliansen og For velferdsstaten.

For sjette gang samles en allianse av fagbevegelse, miljøbevegelse, trossamfunn, forskere og engasjerte mennesker for å bygge broen til framtiden. Vi inviterer til en konferanse med navn og temaer som bør gi en faglig sterk, politisk interessant og underholdende dag som er egnet til å informere og inspirere.

  • Fredag 22. mars
  • Kl 09.00-16.00
  • Oslo, Folkets Hus

Byrådsleder Raymond Johansen forteller hva som skjer når Oslo i 2019 er europeisk miljøhovedstad. Thina Saltvedt, som er analytiker i Nordea, kommer med siste nytt om utviklingen innen fornybar energi. Jonas Gahr Støre kommer, og mange flere.

Konferansen er en del av Oslo europeisk miljøhovedstad, og det er gratis å delta.

Program

09.00-11.00 – Plenum

09.00-09.15: Åpning og velkommen
Signe Marie Rustad spiller. Konferansier Kjersti Barsok (leder, NTL) og Mette Nord (leder, Fagforbundet) ønsker velkommen.

09.15-09.30: Klimaoppgjøret 2019
Berit Hagen Agøy (generalsekretær, Mellomkirkelig råd).

09.30-10.25: Klimarisiko og en grønn, rettferdig omstilling – hvordan møter Norge klimarisiko?
Innlegg og panelsamtale med Thina Saltvedt (oljeanalytiker, Nordea), Martin Skancke (leder, Klimarisikoutvalget), Kristin Halvorsen (leder, Cicero) og samtaleleder Anders Bjartnes (Norsk Klimastiftelse).

10.25-11.00: Verdiskapning og arbeidsplasser i marine næringer – muligheter for framtida
Jorunn Skjermo (SINTEF) og Anne Berit Aker Hansen (1. nestleder, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NNN).

11.00-12.00 – Lunsj og alternative stands

I foajeen finner man «alternative stands:»

Miljøvennlig reisebyrå
ved Holger Sclaupitz (Naturvernforbundet)
Vi må reise mindre med fly for å nå klimamålene. Heldigvis kan du lære mer her om masse alternativer som kan gi deg en opplevelsesrik ferie!

Miljøvennlig mat
ved Yngve Ekern
Mindre kjøtt er bra for helsen og kloden. Her får du tips til god vegetarmat!

Byttemarked
ved Framtiden i våre henders studentlag i Oslo
Hvert år kjøper vi 1,2 tonn klær! Mye av dette blir aldri brukt. Bidra til redusert forbruk gjennom heller å bytte klær. Ta med klær du ønsker å bytte til vårt byttemarked!

Etisk bank
ved Gustavo Parra de Andrade (Framtiden i våre hender)
Pengene våre er kanskje vårt største fotavtrykk. Hvor bankene og oljefondet investerer pengene våre har mye å si! Finn ut hvordan banken din arbeider for etikk og miljø.

Grønne menigheter
ved Per Ivar Våje (Kirkerådet), mfl.
Hvordan kan vi støtte hverandre som fellesskap til en mer bærekraftig livsstil? Vi vil vise at vi kan motivere hverandre til å bety en forskjell i ditt lokalmiljø gjennom din lokale menighet.

Miljøvennlig yrkesveiledning
ved Cathrine Glosli (studieveileder, NMBU)
Hvilke studier trenger vi i en bærerkaftig framtid? Kom og spør en ekspert!

12.00-13.30 – Parallellsesjoner

Vi har fire sesjoner hvor du velger én.

Hvordan bygge broer: kommunikasjon og organisering i det grønne skiftet
ved Christian Bjørnæs (kommunikasjonsdirektør, Cicero), Samantha Smith (ITUC Just Transition Centre), mfl.
Hvordan kan vi kommunisere det grønne skiftet, omstillinger og klimajobber på best mulig måte til folka rundt oss? Hvordan kan vi få flere med på laget, og som jobber aktivt med klima? I denne sesjonen diskuterer vi måten vi snakker med andre mennesker om viktige budskap, hvordan vi kan både nå og engasjere flere, og hva vi kan lære om kommunikasjon og organiseringsmetoder for å bygge broen til framtiden.

Hvordan realisere omstillingen: arbeidsplasser, teknologi og industri
ved LO, Jan Olav Andersen (leder, El og IT Forbundet), Truls Nordahl (NAV Rogaland), Ivar Slengesol (Eksportkreditt), mfl.
For å bremse klimaendringene må vi bremse olje- og gassvirksomheten. Samtidig trenger andre næringer kompetent arbeidskraft – næringer som har blikket festet på framtidas tjenester og produksjon. Dette parallellseminaret vil gi deg et innblikk i de mulighetene og fallgruvene som venter oss når oljejobbene forsvinner, og hva som skal til for grønne investeringer, nye og trygge jobber og en rettferdig omstilling.

Verksted: Bidra der du bor – klimaløsninger nedenfra
ved Lent
Lyst til å arbeide for klima og miljø der du bor? På dette verkstedet vil likesinnede møtes for å arbeide sammen i grupper. Hensikten er å utarbeide kreative tilnærminger til ulike begivenheter hvor vi ønsker å sette klima og miljø på dagsorden framover, for eksempel 1. mai og lokalvalget. På slutten av verkstedet skal hver gruppe ha formulert konkrete handlingsplaner som deltakerne kan ta med seg hjem og sette ut i live i sitt lokalmiljø.

Oslo europeisk miljøhovedstad
ved Heidi Sørensen (Klimaetaten, Oslo), Torild Benum (Ny Energi/Hafslund), Geir Rossebø (Utviklings- og kompetanseetaten, Oslo kommune), mfl.
De fleste i Norge bor i en by eller i nær tilknytning til en by og tallet er økende. Skal man løse klimautfordringene må byene bli utslippsfrie, ha god luft, og sikre folk en enkel, helsefremmende og praktisk hverdag. Oslo er blitt Europas miljøhovedstad i 2019 gjennom å vise evne og vilje til å tenke byutvikling og klima i sammenheng. Denne sesjonen vil vise hvordan Oslo kommune jobber for å gi folk bedre liv i en klimavennlig by.

1330-1400 – Pause

Alternative stands fortsetter i foajeen.

14.00-15.55 – Plenum

14.00-14.10: Allsang med Ola Dimmen

14.10-14.25: Miljøhovedstaden i en rettferdig omstilling – Oslo 2019
Raymond Johansen (byrådsleder).

14.25-14.55: Oljekrisa 2014 – Hva skjedde med oljearbeideren?
Truls Nordahl (NAV Rogaland).

14.55-15.35: Olje, klima, arbeidsplasser og framtida
Innlegg og debatt mellom en representant fra Arbeiderpartiet (TBC), Ina Libak (leder, AUF) og Anja Bakken Riise (leder, Framtiden i våre hender). Kjersti Barsok (leder, NTL) leder debatten.

15.35-15.40: Videohilsener fra verden

15.40-15.55: Avslutning
Penelope Lea, Miljøagent og tidenes yngste vinner av Frivillighetsprisen.

ETTER KONFERANSEN

Samling om lokalt miljøarbeid lørdag 23. mars
Dagen etter Broen til framtiden har Naturvernforbundet og Natur og Ungdom samlingen «Redd verden der du bor» om lokalt klima og miljøarbeid, som er gratis og åpen for alle. Les mer og meld deg på her.

Påmelding

Fant du det du lette etter?