Aktuelt om Naturviterprisen
Ander Gunnar Helle er nominert til Naturviterprisen 2024
Ander Gunnar Helle er nominert til Naturviterprisen 2024

Kandidat Naturviterprisen 2024: Anders Gunnar Helle

Anders Gunnar Helle er nominert til Naturviterprisen 2024 for sitt arbeid med naturrestaurering og sitt engasjement for å bevare økosystemene. Som doktorgradsstipendiat i økologi har han ikke bare formidlet kunnskap til et bredt publikum, men også ledet egne restaureringsprosjekter.

Kandidat til Naturviterprisen 2024

Navn:

Anders Gunnar Helle

Bosted:

Ås

Utdanning:

Bachelor i landskapsplanlegging med landskapsarkitektur fra Høgskulen på Vestlandet; master i økologi ved NMBU, Ås

Yrke:

Doktorgradsstipendiat i økologi ved NMBU

 

Naturviterprisen 2024

 

Doktorgradsstipendiaten som vil gjøre en forskjell

Anders Gunnar Helle er nominert som kandidat til Naturviterprisen 2024, med følgende begrunnelse:
«Utrolig kunnskapsrik, nytenkende og reflektert. Formidler godt og når mange, blant annet på Instagram og gjennom undervisning. Kåret til en av årets ledestjerner av D2. Driver egne naturrestaureringsprosjekter ved siden av jobben.»

— Hva tenker du om en slik nominasjon?

— Det er utrolig stas og hyggelig. Samtidig tenker jeg at det er mange andre som gjør like mye, om ikke mer. Det er en ære å bli nominert, sier han.

Anders Gunnar Helle er kandidat til Naturviterprisen 2024

Anders Gunnar Helle er nominert til Naturviterprisen 2024 - foto: Rune Carlsen

Bakgrunn og engasjement for naturen

Anders har alltid hatt en sterk tilknytning til naturen. Oppvokst på en gård, begynte han tidlig å se naturen som en ressurs som kunne utnyttes. Men i 2017-2018 opplevde han et vendepunkt:

— Jeg ønsket å endre livet mitt og meldte meg opp på en rekke kurs ved siden av studiene. Ett av kursene var turlederkurset i regi av Norsk Botanisk Forening. Der begynte jeg for alvor å forstå viktigheten av naturbevaring og restaurering.

Dette engasjementet førte til et prosjekt ved Skongenes fyr i Ytre Nordfjord, der Anders fikk tillatelse til å fjerne den fremmede sitkagrana. Dette markerte starten på et større naturrestaureringsprosjekt:

— Jeg hadde mitt første møte med grunneierne, som varte i fire timer. Jeg sa ja til å hjelpe dem med å fjerne sitkagrana, noe som resulterte i at jeg ble involvert i å følge opp et område på 70 kvadratkilometer. Folk antok at jeg visste hva jeg gjorde, og jeg fikk jobb som miljørådgiver, noe som presset meg til å lære mer. Jeg ble virkelig fascinert av naturen og økologien.

Som for mange andre, spilte tilfeldigheter en rolle i Anders' karrierevalg. Etter å ha begynt på studier i fornybar energi, byttet han raskt til et program som inkluderte landskapets kulturarv, vegetasjonsøkologi og samfunnsplanlegging. Dette gjorde at han fikk muligheten til å studere flere emner som ga ham en bred forståelse for hvordan naturen, menneskene og det bygde miljøet påvirker hverandre.

— Dette har jeg videreført gjennom frivillig organisasjonsarbeid, som miljørådgiver med konsekvensutredninger, og som urban designer i FNs bosettingsprogram, hvor jeg jobbet med elverehabilitering. Nå fokuserer jeg på å beregne naturpåvirkningen fra utbyggingsprosjekter ved hjelp av naturregnskap og livsløpsanalyser.

Naturrestaurering og bærekraft

Naturrestaurering handler ofte om å rette opp tidligere inngrep som ikke har vært bærekraftige, og å snu dem til fordel for både naturen og mennesker, med særlig fokus på fellesgoder.

Anders' arbeid i Etiopia ga ham en dypere forståelse for hvordan tiltak som er gode for naturen, noen ganger kan skje på bekostning av mennesker, særlig når de sosiale aspektene ikke blir tatt med i betraktningen.

— Det er viktig å forstå at naturforvaltning ikke bare handler om å ta vare på naturen, men også om hvordan vi mennesker bruker og forvalter naturen. Denne forståelsen har vært nøkkelen til suksess i de ulike restaureringsprosjektene jeg har ledet. Å jobbe tett med menneskene som blir berørt av slike prosjekter er essensielt. Man må bygge en felles forståelse for behovene og konsekvensene.

Anders Gunnar Helle er kandidat til Naturviterprisen 2024

Dilemmaer i naturforvaltning

Anders er også opptatt av de etiske dilemmaene som oppstår i naturforvaltning:

— Ofte lærer vi som studerer natur, miljø og klima om hva som går galt. Men det å kvantifisere problemene er ikke nok. Vi må også jobbe med de sosioøkologiske aspektene, altså det gjensidige forholdet mellom mennesker og naturen.

Han påpeker også viktigheten av å lære av tidligere feil, spesielt når det gjelder bærekraft:

— Vi må unngå å gjenta gamle feil, slik som da vi for 75 år siden lanserte den grønne fane og startet skogreisingen på Vestlandet med utplanting av skadelige fremmede treslag. Det ble gjort uten å vurdere konsekvensene, til tross for advarsler om at områdene var for utilgjengelige til at trærne kunne høstes. Nå sliter vi med at sitkagran sprer seg langs hele kysten, og mange steder er den så vanskelig å fjerne at det sprenger budsjettene når vi forsøker å bekjempe den.

Doktorgradsprosjekt og naturregnskap

I sitt doktorgradsarbeid jobber Anders med prosjektbasert naturregnskap og livsløpsanalyser:

— Vi ser på hvordan utbyggingsprosjekter påvirker naturen, og hvordan vi kan måle denne påvirkningen ved hjelp av naturregnskap. Dette kan brukes til å evaluere produkter, reguleringsplaner og restaureringsprosjekter, slik at vi kan identifisere hvor det er mest rom for å redusere naturskade eller øke naturverdien.

Når det gjelder bærekraft, understreker Anders viktigheten av å tenke langsiktig:

— Bærekraft handler om å ikke høste mer av naturens ressurser enn at fremtidige generasjoner har de samme mulighetene som oss, helst bedre. Vi må endre vår tankegang slik at vi lever i, av og med naturen, i stedet for bare å bruke den.

Hans motivasjon drives av et sterkt ønske om å ha en positiv innvirkning på omgivelsene:

— Nominasjonen til Naturviterprisen forsterker følelsen av at jeg er på riktig vei, men det setter også et press på meg til å fortsette å jobbe hardt. Jeg håper at oppmerksomheten kan bidra til å skape naturglede og senke terskelen for å gjøre aktive tiltak.

Budskap til fremtidige naturvitere

— Det er ikke umulig å gjøre en forskjell! Selv om mange trender i verden er negative, finnes det mange muligheter for å bidra positivt. Enten det er å kartlegge arter, fjerne fremmede arter, delta i restaureringsprosjekter, eller dele kunnskap med andre – det viktigste er å handle.

Anders Gunnar Helle er kandidat til Naturviterprisen 2024

Laster kommentarfelt ..

Samarbeidspartnere